Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Manifest voor meer sport en cultuur in regeerakkoord

Frida Noordzij
Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), en het NOC*NSF presenteerden tijdens de eerste dag van de Wereldkampioenschappen Shorttrack in Rotterdam een gezamenlijk manifest: ‘Naar integrale kindcentra met sport en cultuur’.
1manifestsportencultuur.jpg
‘De sport wil

Hiermee wordt een oproep gedaan aan vertegenwoordigers van de landelijke politiek voor meer sport en een gezonde leefstijl in het regeerakkoord.  ‘Optimaal en veelzijdig leren bewegen is niet alleen onmisbaar voor de totale ontwikkeling van elk kind, het draagt ook direct bij aan beter (leren) leren, ontdekken van (sportieve) talenten en omgaan met normen en waarden’, stelt het manifest. ‘De sport wil, samen met cultuur, partner zijn in integrale kindcentra, met een dagelijks uitgebalanceerd aanbod van sport en cultuur.’

Het manifest werd uitgereikt door rugbyspeelster Tessel van Dongen aan Michiel van Nispen (SP) en Jesse de Haan (CU) in aanwezigheid van voorzitter van de BMK Sharon Gesthuizen.

Samenwerking

Er wordt aandacht gevraagd voor vier zaken als het gaat om de samenwerking tussen integrale kindcentra, cultuurinstellingen en sportclubs:

‑ Visie op de fysieke ontwikkeling van kinderen in de relatie tot de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling
‑ De toepassing van bewegend leren
‑ Kwalitatief goed bewegingsonderwijs
‑ Naschools sporten en bewegen

Kinderopvangbeleid van SZW naar OCW

Daarnaast vragen de deelnemende partijen om het kinderopvangbeleid van SZW naar OCW te hevelen, een sport- en beweegplan te ontwikkelen op iedere school, de ontwikkeling van lesmateriaal voor bewegend leren en bijscholingen van leraren, een bijdrage (na vaststelling van een sport- en beweegplan) voor het opzetten en onderhouden van kwalitatief goede gymlessen gedurende minimaal 2 uur per week, bewegend leren en structurele samenwerking tussen scholen, sportclubs en de kinderopvang.

Maatschappelijke organisaties

Het manifest wordt gesteund door NOC*NSF, BMK, Kindcentra 2020, LKCA, GGD GHOR Nederland, AVS, Stichting Jeugsportfonds en Jeugdcultuurfonds, Cruyff Foundation, VSG en Jeugdzorg Nederland.

Meer informatie over het manifest is hier te vinden.

Op de vooravond van 15 maart wordt gezegd dat dit wel eens de belangrijkste verkiezingen zijn voor de kinderopvang sinds tijden. Waarom? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.