Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liegen over ziekte leidt tot rechtszaak

Een conflict tussen een werknemer en werkgever van een kinderdagverblijf in Hengelo is zo hoog opgelopen dat een rechter moest oordelen of het ontslag van de werknemer gerechtvaardigd was of niet. De rechter besloot de werkgever gelijk te geven. Liegen over een ziekte en vervolgens niet op komen dagen op je werk, is genoeg reden om iemand per direct te ontslaan.
Liegen over ziekte leidt tot rechtszaak
Foto: ANP

De 32-jarige pedagogisch medewerker stuurde haar baas op maandagochtend een appje waarin ze aangaf die nacht naar het ziekenhuis te zijn gegaan om acuut een blindedarmoperatie te ondergaan. Maar in werkelijkheid zat ze op dat moment in de war en overspannen op Texel. Zelfs haar familie was niet op de hoogte van haar verblijfadres en kon haar niet bereiken.

Bloemetje

De nog nietsvermoedende werkgever belde naar het lokale ziekenhuis om de kamer te achterhalen zodat er een bloemetje kon worden toegestuurd, maar daar bleek de patiënt niet bekend te zijn. Hij belde ook naar omringende ziekenhuizen, maar nergens stond de pm’er op de patiëntenlijst. De daaropvolgende telefoontjes en berichten bleven onbeantwoord en een bezoek aan haar huis leverde ook niks op.

Overspannen

De werkgever vertrouwt de zaak niet en besluit, ook op basis van wat eerdere kleine incidenten, de vrouw per direct te ontslaan. Hij wil ook de schade van acute roosterproblemen en kosten van invallers op haar verhalen. De pm’er vecht het ontslag aan. Eerst per brief, aangevuld met een verklaring van de huisarts die haar overspannenheid bevestigt. Later nogmaals via de behandelend sociaal psychiatrisch verpleegkundige die de werkgever adviseert ‘frequent gesprekken met haar te voeren vanwege haar psychische problematiek’.

Ontslag op staande voet

Het conflict eindigt in de rechtbank. Volgens de werknemer is het toch duidelijk dat ze psychisch verward is en daardoor niet kon reageren? Ze zegt straks haar werk gewoon weer op te kunnen pakken als ze weer de oude is. Maar volgens de rechter had de vrouw niet mogen liegen over een operatie. Daarmee heeft ze het vertrouwen van haar werkgever fors geschaad. Het valse ziektebericht en de vermissing zijn wat de rechter betreft voldoende reden voor een ontslag op staande voet. De brief van de huisarts en de sociaal psychiatrisch verpleegkundige zijn niet voldoende bewijs voor aantoonbare ontoerekeningsvatbaarheid. De werknemer moet 400 euro betalen aan advocaatkosten.

Schadevergoeding

De werkgever krijgt ook niet volledig gelijk. Zijn eis tot schadevergoeding wordt afgewezen. Hij is ook kosten kwijt aan de advocaat: 200 euro. Lees meer over de zaak op Rechtspraak.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.