Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Let op herinspectie overtredingen kinderopvang’

Reinoud Kroese
Inspectie

 

Nu de beleidsregels kinderopvang sinds 6 juni zijn vastgelegd in wettelijke voorschriften, kunnen gemeenten weer handhaven. Adviesbureau Pulito waarschuwt kinderopvangondernemers alert te zijn omdat alternatieven die voor 6 juni jl. nog wel als voldoende werden beschouwd dat per 1 januari 2014 niet meer kunnen zijn. Gemeenten zullen niet opeens optreden tegen deze “overtredingen”, maar Pulito adviseert ondernemers om hierover op korte termijn in overleg te gaan met de GGD en de gemeente.

Herinspectie
Het komt voor dat kinderopvangorganisaties in overeenstemming met de GGD tot alternatieve oplossingen zijn gekomen, zoals het toestaan van grotere groepen volgens de Montessori-filosofie of een kinderdagverblijf met een park in de buurt in plaats van de aangrenzende buitenruimte. De Vereniging Nederlande Gemeenten (VNG) heeft de gemeenten per brief ingelicht hoe om te gaan met handhaving in de kinderopvang. Zij worden geadviseerd alleen handhavend op te treden bij overtredingen die na 6 juni zijn begaan. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om overtredingen van voor 6 juni zo snel mogelijk te laten herinspecteren. Dan gelden namelijk wel de nieuwe handhavingsregels en kan er bij hernieuwde overtredingen wel handhavend worden opgetreden.

Zienswijze
Reinoud Kroese van Pulito adviseert ondernemers om zich altijd aan de regels te houden en als er dan toch een onvoldoende wordt gescoord, dit zo snel mogelijk te herstellen. ‘Dien bij het herstellen direct een zienswijze in bij de GGD waarin u uitlegt wat u herstelt. Mocht er dan toch nog handhavend worden opgetreden, voorzien wij ondernemers graag van advies’ aldus Kroese.

Lees ook de nieuwste weblog van Reinoud Kroese hierover >>

Foto: Stock.xchng

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.