Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lector Natuur hoopt op vergroening onderwijs

'Een groene tegenbeweging', zo noemt lector Natuur en Ontwikkeling Kind, Dieuwke Hovinga het ontstaan van steeds meer stadsmoestuinen, speelbossen en groene schoolpleinen. In NRC Handelsblad legt Hovinga uit hoe ze de komende vier jaren onderzoek doet naar de invloed van de natuur op de ontwikkeling van kinderen. De focus ligt op het onderwijs en de kinderopvang.
ANP Photo

Hovinga aanvaarde onlangs het lectoraat aan de Hogeschool Leiden. Haar gedachte is, dat de groene tegenbeweging voortkomt uit het groeiende ongemak over kinderlevens die zich vooral binnen, achter schermen of tussen de stenen afspelen. Dat de natuur van positieve invloed is op het welbevinden van mensen, blijkt uit vele onderzoeken. Hovinga hoopt dat vooral het onderwijs hier de komende jaren stappen in gaat zetten.

Opbrengstgerichte cultuur

Misschien moeten hiervoor zelfs de huidige opvoedings- en onderwijsdoelen rigoureus worden aangepast. ‘We moeten kinderen de tijd durven terug te geven voor eigen activiteiten’ zegt Hovinga in het NRC. ‘Laat ze ervaren wat tien seconden is en wat de relatie is tussen afstand en tijd door buiten activiteiten te doen’. Ze erkent dat het lastig is om de opbrengstgerichte cultuur in het onderwijs te veranderen. Toch hoopt ze een grote groep basisscholen te bereiken waar een groen plein niet alleen een hip decor is om ouders binnen te halen, maar waar natuurrijk spelen en leren daadwerkelijk een plek krijgt in het leerlingvolgsysteem.

Groene schoolpleinen

Hovinga lijkt de tijd in ieder geval mee te hebben. In de regio Den Haag/Leiden hebben al meer dan 150 scholen een grijs betegeld plein veranderd in een groen plein. In Rotterdam hebben twaalf scholen hun speelplein vergroend. In de Tweede Kamer diende minister Schippers van Volksgezondheid onlangs een motie in om gemeenten te stimuleren groene schoolpleinen aan te leggen. De schrikbarende stijging van kinderen met obesitas (bij jongens in 1980 nog vijf procent, nu dertien procent en bij meisjes in 1980 zeven procent, nu vijftien procent) moet wat velen betreft nu echt een halt worden toegeroepen.

Groene Kinderopvang

In de kinderopvang zijn uitdagende buitenruimtes en meer aandacht voor natuurbeleving bij kinderen ook belangrijke pijlers voor de toekomst. Steeds meer initiatieven worden gelanceerd om deze ontwikkeling door te zetten. Veldwerk Nederland ontwikkelt met het project Groene Dagopvang voorbeeldlocaties waar in korte tijd niet alleen de buitenruimte wordt aangepast, maar ook de manier van denken en werken van pm’ers. Bekend is ook de Groene Giraf, een stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang. Groen Cement deelde onlangs het eerste Groene Kwaliteitsmerk Kinderopvang uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.