Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan’

De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen. 'De kinderopvang heeft een maatschappelijke rol te vervullen. Gezinnen worden op de proef gesteld en gaan hier en daar kopje onder', zegt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies.
iStock

Bestuurders in de kinderopvangbranche pleiten ervoor de kunstmatige koppeling van onderwijs en kinderopvang los te laten, en dus niet het corona-onderzoek van het RIVM dat bepaalt of scholen na 6 april weer opengaan, af te wachten.

‘De branche wil haar rol oppakken; namelijk de zorg voor kinderen regelen, zodra het weer kan en verantwoord is. Waar nu de kinderen van ouders met vitale beroepen worden opgevangen op ‘noodlocaties’, zou zo snel als mogelijk de kinderopvang haar locaties weer moeten openen voor álle kinderen (mits ze niet ziek zijn). Dat het onderwijs nog dicht is tot de meivakantie is tot daaraan toe, als scholen en ouders van schoolkinderen daar achter staan. Maar voor de kinderopvangsector geldt dat niet, wat beaamt wordt door het merendeel van de ouders.’

‘Maatschappelijke rol’

‘De kinderopvang heeft een maatschappelijke rol te vervullen”, aldus Schnieders. ‘Ouders werken nu thuis tussen kinderen die overladen zijn met thuiswerkopdrachten en daar behoorlijke begeleiding in nodig hebben. Of ze combineren het werken thuis met de zorg voor kleine kinderen. Gezinnen worden op de proef gesteld en gaan hier en daar kopje onder. Wij vangen hoofdzakelijk kinderen op van ouders die werkzaam zijn in de vitale beroepsgroep, maar maken soms uitzondering -op verzoek van een groeiende groep gemeenten- voor kwetsbare kinderen of gezinnen waar de problemen zich opstapelen. Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders; met werk in sectoren die zwaar onder druk staan; met kinderen met een ontwikkelachterstand; die zelfstandig zijn met jonge kinderen. Of wij voor hen geen uitzondering kunnen of willen maken! Al deze ouders lopen nu vast.’

Kinderen en het virus

‘Het RIVM heeft steeds gezegd dat kinderen wel drager zijn van het virus, maar dat ze weinig bijdragen aan de verspreiding van ‘t virus. Kinderen gaan nu ook naar buiten. In sommige  ‘aandachtswijken’ zwerven ze rond op straat. Als kinderen geen klachten hebben als koorts, verkoudheid of hoest kunnen ze prima met andere kinderen spelen en op de opvang komen. Op de opvang is het vermijden van lichamelijke contacten beter te managen dan op straat. En wat te denken van de controle op de juiste manier van handen wassen voor en na het spelen met speelgoed/toestellen.’

Economische gevolgen

Schnieders noemt dat volgens het CPB economisch gezien een krimp tot 10 procent in het eerste halfjaar van 2020 realistisch is. ‘Om de economie en de bedrijvigheid zo snel mogelijk weer te kunnen starten – op het moment dat dat weer verantwoord is – moét de kinderopvang direct weer op volle toeren kunnen draaien. De crisis bedwingen kan alleen met ‘t nemen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid; ouders ontzorgen en zorg dragen voor de kinderen. Dankzij het Kabinet blijft het financieringsstelsel in tact. Ouders blijven de kinderopvangtoeslag ontvangen, ook als ze op dit moment geen kinderopvang afnemen. En ze worden gecompenseerd voor de ouderbijdrage, mits de rekening volledig betaald blijft. Deze tijdelijke compensatie moet uiteraard niet langer duren dan strikt noodzakelijk.’

Open zodra het verantwoord is

Schnieders pleit ervoor dat de beslissing over het al dan niet verlengen van de sluiting van kinderopvang lós komt te staan van de besluitvorming over die voor het onderwijs. ‘Kinderopvang zouden weer geopend moeten worden, zodra het kan en weer verantwoord is. Wellicht is 6 april nog te vroeg, maar in beginsel zou direct na Pasen een goede richtlijn zijn. Uiteraard met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen; in het belang van zowel de kinderen, de ouders als de medewerkers.’

9 REACTIES

  1. Ik ben bang dat meneer Ben Schnieders het economisch belang van zijn onderneming boven de veiligheid van de kinderen en teamleden stelt.

    Baby in VS met coronabesmetting overleden

    Medina (1) ligt aan zuurstof door coronavirus

    Kind (2) besmet met coronavirus ligt op intensive care van Duits ziekenhuis, en er zijn er veel meer.

    Ben Schnieders zou kunnen solliciteren naar de functie van president van Brazilië, die spreekt ook van een ongevaarlijk griepje.
    Walgelijke gedachte.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom onderscheid maken tussen kinderopvang en school? Juist in de kinderopvang kun je de 1,5 meter afstand niet waarborgen. De baby’s en kinderen hebben juist geborgenheid nodig. En wat als de medewerkers ziek worden? Er is al geen personeel te krijgen. Ouders houden totaal geen rekening met het welzijn van de medewerkers en brengen hun kinderen ziek met een zetpil. Ik vind het goed dat de kinderopvang tot nader order gesloten blijft hetzelfde als scholen want als het ergens een dierentuin van virussen is, is het wel op de kinderopvang. Ik denk dat veel ouders niet eens door hebben hoe erg het is als je ziek word en heeft dit alleen met geld te maken ipv een maatschappelijk aspect want scholen dan? Waarom zouden die wel dicht mogen blijven?

  4. Dit is natuurlijk een hele rare gedachte gang die hier in het artikel geplaatst wordt!! 🙁
    Ik werk met kinderen van 0 – 4. Hoe ga je kinderen op deze leeftijd 1,5 meter van elkaar laten spelen? Normaal klimmen en klauteren ze over elkaar heen en de kleinste stoppen van alles (speelgoed) in hun mond en wat dan over en weer gaat en speelgoed van hand tot hand… Daarbij willen ze regelmatig een lekkere kroel hebben en is dat soms als troost ook echt even nodig! Hoe kan je de geborgenheid die deze jonge kinderen nodig hebben nou geven als je afstand moet houden. Deze jonge kinderen horen in deze tijd bij hun ouders te zijn die ze wel de geborgenheid kunnen geven die ze nodig hebben. Dan die ouders misschien maar iets minder productief maar een kind heeft liefde nodig.
    Een schoolgaand kind kan je dit alles nog uitleggen maar deze kleintjes echt niet. Ik zou dus eerder zeggen schoolgaande kinderen eerder naar school te laten dan dat die kleintjes naar de opvang gaan maar voor beide vindt ik dit op dit moment echt te vroeg!! Het is niet veilig! Het is een rot virus waar we serieus mee moeten omgaan en dan de economie maar even minder. Wat is belangrijker gezondheid of geld?? Er gaan zelfs kinderen aan dood en belanden kinderen op de IC’s. Ik hoop toch echt dat Nederland z’n verstand gebruikt en zijn ogen opend. Het is toch verschrikkelijk wat er in Italië en Spanje aan de gang is!

  5. Echt belachelijk werk zelf op bso ook nu, het is heel lastig om kinderen uit elkaar te houden of bij jezelf vandaan te houden, denk aan troosten of samen spelen. Doe maar s een bordspel anderhalve meter uit elkaar. Dan t feit dat t niet zo schadelijk is voor de kinderen maar de medewerkers dan wij lopen wel een groter risico.

  6. Het minimaliseren van lichamelijke contacten tussen kinderen bij de kinderopvang is zeker niet beter te managen. Pedagogisch medewerkers hebben een band met de kinderen opgebouwd. Ik kom net van de BSO af. Een deur ging per ongeluk vlak voor de neus van een meisje dicht. Ze voelde zich buitengesloten, begon te huilen en dook in mijn armen nog voor ik de kans had ‘gepaste’ afstand te nemen. En dan nog? Een vierjarig kind dat op afstand getroost moet worden? Wat doet dat met het vertrouwen van het kind in mij als pedagogisch medewerker? Wat doet dit met haar zelfvertrouwen? Als dit vaak gebeurd zal ze er voor kiezen om uiteindelijk niet meer te laten merken dat ze verdrietig is. De juf troost haar toch niet. Ze zal zich niet gezien en gehoord voelen. Dit kan en wil ik niet. Ik werk met mijn hart. En het gemak van op afstand van een kind blijven? Ik vind daar iets van.

  7. Allereerst is het een vreselijk iets dat het Corona-virus te dichtbij is gekomen. Laten we nog wel even voorzichtig blijven, het is nog niet geheel duidelijk welke rol kinderen spelen bij de overdracht van het virus. Dat is ook de reden waarom de scholen en kinderopvangcentra langer gesloten zullen blijven.
    Virusoverdracht van kind op kind? Virusoverdracht van kind op volwassene?
    “Nee, de juf knuffelt niet meer”.

    Is het werkelijk zo dat het minimaliseren van lichamelijke contacten tussen kinderen beter te managen is in de kinderopvang? Wat vinden jullie?

    Zouden die ductape strepen op de grond – zoals bij menig winkel te zien is – ook zo goed werken bij kinderen?

    Claudia Tomà

    • Volgens mij wordt nog steeds onderzocht of kinderen het virus overdragen dus het is misschien wat voorbarig om nu al voor iedereen open te gaan. Het managen van afstand tussen 15 peuters op 1 groep is een utopie. Volwassenen hebben nog steeds moeite met 1,5 afstand bewaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.