Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsoordeel in de maak

GGD GHOR Nederland gaat een kwaliteitsoordeel ontwikkelen om de kwaliteit van kinderopvanginstellingen te verhogen. Dat heeft minister Asscher toegezegd naar aanleiding van Kamervragen door PvdA-lid Yücel.
Kwaliteitsoordeel.jpg
Het kwaliteitsoordeel voorziet ouders in betrouwbare

In 2017 start GGD GHOR Nederlands met pilots om het kwaliteitsoordeel te toetsen. Hoe het kwaliteitsoordeel eruit komt te zien, is nu nog niet duidelijk. GGD GHOR Nederland bepaalt dit samen met de betrokken partijen, laat de minister weten. Wel heeft hij GGD GHOR Nederland een aantal uitgangspunten meegegeven bij de ontwikkeling, zoals reikwijdte en openbaarheid van het kwaliteitsoordeel en de betrokkenheid van onder meer belangenbehartigers en ouders.

Stimulans kwaliteitsverhoging

Een van de belangrijkste doelen van het kwaliteitsoordeel is ouders te voorzien van betrouwbare, toegankelijke informatie over de (pedagogische) kwaliteit van de opvanglocatie. De minister verwacht dat dit kinderopvanginstellingen stimuleert de kwaliteit (verder) te verhogen. Ook over de invulling van de pilots is op dit moment niets bekend. Komende tijd zullen GGD GHOR Nederland, VNG, Inspectie van het Onderwijs en het ministerie van Sociale Zaken hierover van gedachten wisselen.

Geen twijfel over kwaliteit

Asscher benadrukt dat er geen twijfel mag zijn over de kwaliteitsoordelen van een kinderdagverblijf. Ouders van kinderen die naar de opvang gaan, in het bijzonder kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, moeten ervan uit kunnen gaan dat deze opvang kwalitatief goed is om eerlijke kansen voor ieder kind te bevorderen. Volgens Asscher wijst een voorlopige analyse door de Inspectie van het Onderwijs vooralsnog niet in de richting dat de daadwerkelijke kwaliteit van de kinderopvang in buurten met lage inkomens lager zou zijn dan in buurten met hoge inkomsten. Om nog beter zicht hierop te krijgen, heeft hij de Inspectie verzocht dit verder uit te zoeken. Mochten de uitkomsten wel wijzen op een relatie tussen inkomsten van de ouders en kwaliteit van de opvang dan zal minister Asscher kijken welke actie(s) nodig zijn en wie hiervoor aan zet is.

 De veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang is sinds de zedenzaak vijf jaar geleden verbeterd, maar er zijn ook nog genoeg aanbevelingen om deze punten nog meer te versterken. Lees meer>>

Onterechte conclusies

Minister Asscher benadrukt nogmaals dat het artikel van de Volkskrant van 22 november jl. onterecht de indruk wekt dat er reden is tot zorg over de kwaliteit van kinderopvanginstellingen. “Het artikel legt een verband tussen kwaliteit en risicoprofielen dat op basis van de gebruikte data niet gelegd kan worden. Een risicoprofiel is geen kwaliteitskeurmerk. Het zegt niets over de actuele kwaliteit van de kinderopvang.” 

Verdere impuls kwaliteitseisen

Volgens de minister hebben GGD’en en gemeenten voldoende toezicht- en handhavingsinstrumenten om toe te zien op de veiligheid en kwaliteit en om indien nodig in te grijpen. Met de ontwikkeling van ‘streng aan de poort’ geven GGD GHOR Nederland en VNG hieraan een verdere impuls. Deze werkwijze houdt in dat bij nieuwe kinderopvanginstellingen vóór toelating al strenger wordt gekeken of zij aan de kwaliteitseisen zullen gaan voldoen. Minister Asscher wil dat gemeenten sneller en strenger ingrijpen als blijkt dat kinderopvanginstellingen niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.