Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit Opvoedpoli niet goed genoeg

De Opvoedpoli functioneert nog niet goed genoeg. De kwaliteit van de hulpverlening is matig. Dit concluderen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Opvoedpoli is er voor gezinnen die op het gebied van opvoeden om wat voor reden dan ook in de knel komen.
Kwaliteit Opvoedpoli niet goed genoeg
Foto: ANP Xtra

De Opvoedpoli is eigenlijk een laagdrempelige vorm van jeugdzorg. Op 21 plekken in het land werken teams samen in de Opvoedpoli. Ouders die binnenstappen bij de Opvoedpoli, kunnen ter plekke antwoorden krijgen op vragen, maar krijgen ook hulp om in contact te komen met (jeugdzorg)professionals voor een verregaander hulptraject.

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De kans is groot dat de reguliere kinderopvang meer zorgkinderen op gaat vangen. Twintig vestigingen van de Opvoedpoli geven een aardig inkijkje in hoe de jeugdzorg van de toekomst eruit komt te zien. Lees meer

Veiligheid van kinderen

De inspecties werden uitgevoerd in opdracht van de stadsregio Amsterdam en het Stadsgewest Haaglanden. De twee instanties vinden dat de Opvoedpoli haar medewerkers beter moet scholen in het inschatten en vastleggen van risico’s en zicht houden op de veiligheid van kinderen. Inmiddels is toegezegd dat de medewerkers hierin worden bijgeschoold. Ook vinden de instanties dat leidinggevenden actiever zicht moeten hebben op het functioneren van gezinscoaches en bij elk hulptraject concreet moeten samenwerken met ketenpartners. De Opvoedpoli heeft beterschap beloofd en gaat met de kritiek aan de slag.

Maatschappelijke waarde

De inspectie geeft ook complimenten, vooral over de klantgerichtheid van de Opvoedpoli, de inzet van gekwalificeerde medewerkers en de passende hulp aan gezinnen met complexe problemen. De poli heeft Deloitte in 2013 gevraagd onderzoek te doen naar de meerwaarde van de Opvoedpoli voor gezinnen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat de wachttijden gemiddeld 3,5 maand korter zijn dan in de reguliere jeugdzorg en dat het ook nog eens goedkoper is. Volgens Deloitte kan de potentiële maatschappelijke waarde van de Opvoedpoli oplopen tot 699 miljoen euro per jaar.

Door speciale coaching van pedagogisch medewerkers kunnen kinderen met (gedrags)problemen langer in de reguliere kinderopvang blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het NJi naar het project Alert4you. Het project versterkt de samenwerking tussen de kinderopvang en jeugdzorg op een succesvolle manier. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.