Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kritiek uit alle hoeken op bezuinigingen

Kritiek uit alle hoeken op bezuinigingen

Niet alleen kinderopvangorganisaties of belangenorganisaties in de kinderopvang reageren afwijzend op de grote bezuinigingsvoorstellen, ook politieke partijen, vakbonden en andere belangenorganisaties geven aan dat bezuinigen in de kinderopvang het domste is wat het kabinet in deze tijd kan doen.

‘Dit valt verkeerd’
De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks stellen zelf een alternatief op voor de aangekondigde bezuinigingen. Alle drie de parijen, maar ook D66, geven aan dat de gepresenteerde bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag helemaal verkeerd vallen. Vooral GroenLinks uit felle kritiek en is uit protest een handtekeningactie tegen de maatregelen gestart.

‘Massale terugtrekking van vrouwen’
Ook de vakbonden zijn niet gelukkig met de keuze juist in te grijpen in de kinderopvang. Het CNV vindt de bezuinigingen ondoordacht. Juist in deze tijd is het belangrijk dat gezinnen waarin ouders hun werk en gezin zo goed mogelijk proberen te combineren, vertrouwen van de overheid krijgen. ‘Maar in plaats daarvan worden deze werkende ouders geconfronteerd met bezuinigingen in de kinderopvang’ aldus CNV-voorzitter Jaap Smit. ‘Het kabinet had toch het doel de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen?’ vraagt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. ‘Nu bezuinigt Balkenende op de kinderopvang; dat kost een gemiddeld gezin met kleine kinderen wel `3.000 euro per jaar. Vrouwen die in deeltijd werken geven nu al een groot deel van hun salaris uit aan kinderopvang. Als die nog duurder wordt, stoppen ze met werken omdat ze er niets aan overhouden.’
En hoewel Jongerius kinderopvang ,,geen vrouwenissue” vindt – het is een zaak die zowel jonge moeders als jonge vaders aangaat – vreest zij dat met een duurdere kinderopvang vrouwen zich massaal terugtrekken van de arbeidsmarkt.

‘Terug in de tijd’
E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, stelt dat het demissionaire kabinet vrouwen terug de tijd in werpt. Door de bestaande rolverdeling is de kans groot dat vooral werkende vrouwen hun werk opzeggen als kinderopvang te duur wordt. ‘Het is een bekend gegeven dat de kosten van de kinderopvang nog vaak worden afgezet tegen het salaris van de moeder. Als de vrouw niet werkt, zou de kinderopvang ook geen uitgavenpost zijn, is de gedachte daarachter’, aldus het kenniscentrum.

‘Dit staat haaks op de ambitie van meer arbeidsparticipatie’
De Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP)heeft berekend dat na de bezuinigingen in de kinderopvang voor veel deeltijdwerkers het onaantrekkelijk is om hun uren uit te breiden. Dit staat haaks op de ambitie van het kabinet om de arbeidsparticipatie te verhogen vindt de MHP.
Ook vanuit het onderwijs klinken kritische geluiden. de vereniging voor openbaar onderwijs VOS/ABB maakt zich boos over de bezuinigingen op de (buitenschoolse) kinderopvang omdat ouders er veel meer voor moeten gaan betalen.

1 REACTIE

  1. Goed dat ook even wordt benoemd dat het ook voor buitenschoolse opvang geldt. Dat is nog niet echt duidelijk bij de media en ik ben bang dat daar op jonge leeftijd sleutelkinderen uit voort komen. Daarmee kom ik meteen op een ander gevolg waar ik niemand over hoor: we hebben veel tijd, geld en energie gestoken in het jeugdbeleid en de doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen tot 12 jaar. Veel kinderopvagorgnisaties hebben geinvesteerd in VVE programma’s en zijn ingebed in het lokaal buurtnetwerk om dreigende (ontwikkelings- en taal)achterstanden te voorkomen of vroegtijdig in te grijpen. Op dit moment hebben we een groot deel van de kinderen en gezinnen in zicht en binnen bereik. Wat gaat er gebeuren met deze kinderen als ze weer in de mist opgaan? En wat zijn de gevolgen voor onderwijs en verdere toekomst? We hadden oonszelf toch een missie gegeven voor deze kinderen? Onvoorstelbaar veel maatschappelijke, economische, sociale en finansciele gevolgen heeft deze ingreep. We gooien veel weg wat al veel geld gekost heeft en moeten daar straks weer vanaf het begin opnieuw in investeren. Wat is dan de winst?????? Dank je wel overheid voor dit niet duurzame beleid in de kinderopvang wat zich toch al kenmerkt door grilligheid en adhoc beleid. ……

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.