Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvangdirecteur pleegde fraude met subsidiegeld

Een directeur van twee kinderopvangorganisaties krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf omdat hij gefraudeerd heeft met subsidiegeld.
Fraude-subsidiegeld-ANP.jpg
Een projectleider moest fictieve uren voor zijn project verzinnen om te voorkomen dat hij veel subsidiegeld aan het Agentschap moest terugbetalen. - Foto: ANP Photo

De twee kinderopvangorganisaties ontvingen in de periode 2008-2012 in totaal 380.000 euro aan subsidie van het Agentschap SZW. Volgens het gerechtshof is bewezen dat de directeur werknemers dwong om valse uren op te schrijven. Zo kreeg hij meer subsidiegeld. Er werden veel medewerkers bij de fraude betrokken.

Anonieme tip

In 2010 ontving Meld Misdaad Anoniem een tip dat er bij de kinderopvangorganisaties gefraudeerd zou zijn met subsidiegeld. De organisaties hadden zowel in 2007 als in 2008 een subsidieaanvraag ingediend voor verschillende projecten. Het ministerie van Sociale Zaken ontving in dezelfde periode informatie van een journaliste van een lokale krant die ook op de fraude gestuit was. Na eigen onderzoek besloot het Agentschap SZW in 2011 aangifte te doen.

Fictieve uren

Uit het onderzoek van het gerechtshof blijkt dat meerdere werknemers is gevraagd mee te werken aan de fraude. Een paar voorbeelden:  Een projectleider moest fictieve uren voor zijn project verzinnen om te voorkomen dat hij veel subsidiegeld aan het Agentschap moest terugbetalen. Ook moest hij uren van collega’s “bijplussen”. Een andere medewerker moest uren antidateren en urenstaten met verschillende kleuren inkt ondertekenen zodat het net leek of ze allemaal op een andere datum ondertekend waren.

Subsidietermijn

De projectleider van het tweede project zag later uren op de ingediende urenlijst aan het Agentschap meer uren vermeld staan dan zij er daadwerkelijk aan besteed had. ‘Ik kan u zeggen dat dit mij overvalt’, aldus de projectleider. Ook verklaarde zij dat het de organisatie niet lukte om binnen de voor het project begrote tijdsbestek alles af te ronden. De directeur zou vervolgens gevraagd hebben om uren de antidateren zodat ze alsnog gedeclareerd konden worden. ‘De werkzaamheden hebben wel degelijk ten behoeve van het project plaatsgevonden, alleen niet binnen de subsidietermijn.’

Uitspraak Hof

Volgens het gerechtshof is bewezen dat de directeur meerdere malen valsheid in geschrift heeft gepleegd of heeft uitbesteed en hiervan gebruik heeft gemaakt voor het ontvangen van subsidie. Volgens de advocaat van de verdachte is het extra geld dat de directeur hiermee heeft opgestreken ongeveer 1580 euro. Zij noemt dit een ‘te verwaarlozen bedrag’. Dit bedrag baseert zij op het aantal extra uren dat onterecht is opgegeven. Maar de officier van justitie komt op een heel ander onterecht opgestreken bedrag uit, namelijk 77.800 euro.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt de directeur tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur.

Bekijk hier de volledige uitspraak

Per 1 juli 2016 is de wet Huis voor Klokkenluiders in werking gegaan. De regeling is bedoeld om werknemers die misstanden naar buiten brengen, beter te beschermen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.