Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderopvang slecht voor de gezondheid’

'Kinderopvang slecht voor de gezondheid'

Baby’s, peuters en kleuters die naar de kinderopvang gaan lopen meer kans op schade aan de ontwikkeling van hun brein en hun latere gezondheid. Hiervoor waarschuwt de toonaangevende psycholoog Aric Sigman.

Hartaandoeningen
Sigman waarschuwt dat wanneer kinderen gedurende lange periodes tijdens hun eerste levensjaren verzorgd worden door vreemden, het stressniveau kan toenemen. Dit kan leiden tot tal van problemen als verkoudheden en hoestbuien op korte termijn en hartaandoeningen op lange termijn. Baby’s die weinig aandacht van hun moeder krijgen tijdens de jaren waarin hun brein zich ontwikkelt, kunnen ook moeilijker relaties aangaan als zij volwassenen zijn.

Vrouwenrechten
Professor Sigman: ‘De nadruk op de rechten van vrouwen, dus ook het recht om weer te gaan werken na de bevalling, betekent dat velen de potentiële gevaren van dagopvang negeren. De vraag blijft: wat is het beste voor een jong kind op doordeweekse dagen? Is dit de biologische moeder of een betaalde verzorger?’ De toename van het stresshormoon in de kinderopvang duurt tot de leeftijd van drie, maar Sigman zegt dat effect nog lang blijft, aangezien het brein zich in deze periode snel ontwikkelt.

Oneens
Andere experts argumenteren wel dat de kinderopvang, en vooral de interactie met leeftijdsgenoten, een kind helpt om te gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Professor Dorothy Bishop spreekt Sigman tegen: ‘Er wordt algemeen aangenomen dat de crèche het niveau van het stresshormoon cortisol op korte termijn beïnvloedt, maar er is geen bewijs dat dit gevolgen heeft op lange termijn.’ Volgens professor Stuart Derbyshire kan de verhoging van cortisol ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat deze kinderen meer rondlopen.

Een hoog niveau van dit stresshormoon werd al in verband gebracht met een lagere weerstand tegen infecties en hartziekten.

Bron: Volkskrant
Foto: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.