Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kinderopvang open: zo ga je (weer) veilig aan het werk

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) liet het zondagavond weten: de reguliere kinderdagopvang en basisscholen kunnen maandag 8 februari weer open, na een tweede lockdown sinds het uitbreken van COVID-19 in 2020. De heropening is voor veel ouders een opluchting, maar er zijn ook zorgen. Wij zetten informatie en tips op een rij, zodat jij (weer) zo veilig mogelijk aan het werk kan in de kinderopvang.
Rawpixel.com / stock.adobe.com

Veel pedagogisch medewerkers zijn nooit gestopt met werken. Zij hebben (deels) de noodopvang verzorgd, achterstallig werk weggewerkt vanuit huis of zich op een andere manier ingezet om de (nood)opvang zo goed mogelijk te laten draaien.

Heropening 8 februari

Demissionair minister Slob heeft, na het uitlekken van een OMT-advies, bevestigd dat de reguliere kinderopvang en basisscholen hun deuren weer mogen openen vanaf maandag 8 februari. Hoewel dat voor veel ouders en kinderen een opluchting is, zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de besmettelijkheid van verschillende varianten van COVID-19, zoals de Britse variant. Ook spelen er discussies over voorrang bij het vaccineren. Zo hebben duizenden leraren een petitie ondertekend, waarin opgeroepen wordt het primair onderwijs pas te heropenen na het vaccineren van het onderwijspersoneel.

Contacten beperken

Het OMT adviseert om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderdagopvang verder te beperken. Het RIVM heeft voorstellen gedaan hoe de dagopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komt het kabinet, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, op zeer korte termijn met aangepaste richtlijnen. Bij klachten moeten kinderen naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine.

Testen met prioriteit

Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo voor medewerkers in het onderwijs.

(bron: Rijksoverheid)

Onderzoek kinderen en COVID-19

Niemand heeft alle antwoorden, maar onderzoek wijst wel uit: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij verspreiding van het virus. Het RIVM doet op verschillende manieren onderzoek om de verspreiding van COVID-19 te volgen. Lees daar meer over. Op basis van recent onderzoek lijkt de Britse variant voor kinderen zeker besmettelijker te zijn dan de klassieke variant, maar niet meer dan bij volwassenen.

Of de grotere besmettelijkheid van de Britse variant in het advies over de heropening een rol speelt, is nog niet bekend, meldt NOS. Er is volgens het OMT wel sprake van een reëel risico dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames gaat stijgen. Daarom is het advies naar verluidt niet unaniem; enkele leden zouden tegen de openstelling zijn gekant. Een meerderheid van het OMT pleit echter voor ‘ruimte voor perspectief en enige versoepeling’.

Buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang (bso) kan volgens het OMT nog niet open, omdat de groepen op de bso en op school anders zijn samengesteld. Heropening van de bso zal dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding van het coronavirus leiden.

De bso blijft wel noodopvang bieden voor kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep en voor kinderen in een kwetsbare positie. De compensatieregeling zal voor de bso door blijven lopen, voor de dagopvang stopt het. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Weetje

Vanaf 31 augustus 2020 tot en met 10 januari 2021 zijn ruim 390.000 mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of kinderopvang getest. Van deze testen was 9% positief. Dit percentage is lager dan het totaal van 14% bij de ruim 3,7 miljoen volwassenen getest in de teststraten in deze periode.

(Bron: RIVM)

Beslisboom: kinderen wel/niet naar kinderopvang?

(Update 1 februari 2021: Mogelijk verschijnt er voor 8 februari een nieuwe versie van de beslisboom. Houd daarvoor de website van BOinK in de gaten)

Met de beslisboom (versie 2 december) kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/basisschool mag. De beslisboom is ook van toepassing op de noodopvang.
De beslisboom is een vertaling van de regels van het RIVM. Het RIVM heeft de beslisboom gecontroleerd en akkoord bevonden. Let op: het is heel belangrijk dat de beslisboom altijd van boven naar beneden wordt doorlopen. Begin bij de startvraag en beantwoord de vragen in de juiste volgorde tot je een antwoord hebt.

Veilig aan het werk

Zoals we al schreven: er is nog veel onduidelijk. En niemand heeft alle antwoorden tijdens deze pandemie. Wel kunnen we zo goed mogelijk voorbereid (weer) aan het werk gaan, om kinderen een veilige ontwikkelomgeving te bieden en medewerkers een veilige werkplek. We delen enkele tips van het RIVM, die voor velen niet nieuw zijn, maar goed om deze nogmaals onder de aandacht te brengen:

  • Hygiëne

Goede (hand)hygiëne helpt verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er zijn hygiënerichtlijnen voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang, en basisscholen. Voor middelbare scholen kan de algemene hygiënerichtlijn worden gevolgd. Besteed daarnaast extra aandacht aan het schoonmaken van handcontactpunten, zoals deurklinken, toiletbediening, lichtknopjes en trapleuningen. Maak ook elektronica, zoals computers en tablets, regelmatig schoon, bijvoorbeeld met een droge microvezeldoek.
Zie ook Hygiëne en COVID-19.

  • Ventileren en luchten

Ventilatie is belangrijk voor een prettig en gezond binnenklimaat, ook in kinderdagverblijven en scholen. Door ventileren wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. Goede ventilatie helpt ook om een overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Het is daarom belangrijk om huizen en gebouwen, zoals kinderopvanglocaties, goed te ventileren. Dit kan door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Lucht daarnaast ruimtes waar meerdere mensen verblijven, zoals lokalen. Doe dat als er niet meerdere mensen in de ruimte aanwezig zijn. Doe dit door de ramen en deuren 10 à 15 minuten tegenover elkaar open te zetten, als de ruimte leeg is. Hierdoor wordt de lucht binnen snel ververst. In het protocol onderwijs op school tijdens corona en in de richtlijnen ventilatie lees je meer over het goed ventileren van klaslokalen, dat is ook handige informatie voor het ventileren van de kinderopvang. Daarnaast is het belangrijk om je aan de basisadviezen te houden. Was bijvoorbeeld regelmatig je handen en blijf thuis bij klachten.

Weetje

Van de positief geteste personen (COVID-19) die zijn gemeld bij de GGD tussen 18 september 2020 en 25 januari 2021 is 0,2 procent 0 tot en met 3 jaar oud en 2,1 procent 4 tot en met 11 jaar oud. Het overgrote deel van de positief geteste personen is 18 jaar of ouder (89,3 procent). Er zijn twee kinderen overleden aan COVID-19 in Nederland. Dit betroffen kinderen met ernstige onderliggende aandoeningen.

(Bron: RIVM)

Rijksoverheid

Op Rijksoverheid.nl vind je ook specifieke informatie over corona en kinderopvang, voor organisaties en gastouders. Lees meer. Download het Protocol kinderopvang 2.0, die dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang.

Zorgen pm’ers

Wij vroegen jullie op onze Facebookpagina hoe jullie staan tegenover de heropening van de kinderopvang. De een kijkt er naar uit, voor de ander veranderd er weinig omdat hij of zij de afgelopen periode volop noodopvang heeft gedraaid en anderen zien er juist tegenop. Enkele reacties:

  • Kathleen: ‘Top! Hoe eerder hoe beter!’
  • Monique: ‘Ik denk dat het heel belangrijk dat kinderen weer naar school en de kinderopvang kunnen. Ik vrees voor de achterstanden die met name hele jonge kinderen oplopen.’
  • Miranda: ‘Als ze het maar niet doen om de enorme druk die er nu op staat maar echt goed onderzocht hebben of het veilig is. Niemand schiet er iets mee op als er na 2 weken weer meer besmettingen blijken te zijn en alles weer dicht moet.’
  • Sabine: ‘Voor mij verandert er niets. Bijna alle kinderen van de groep waren aanwezig. Op twee na niet. Rest van de ouders vitale beroepen. Fijn dat de andere kinderen weer kunnen komen.’
  • Tanja: ‘Voor de kinderen zou het perfect zijn. Zowel voor de kinderen die nu geen recht op kinderopvang hebben als de kinderen op de basisscholen. Echter had ik het even doorgetrokken tot na de voorjaarsvakantie.’ Nicolette sluit daarbij aan: ‘Open, even naar school, dan vakantie en dan weer naar school? Niet handig, lockdown tot aan de vakantie en dan weer naar school. Anders geeft het heel veel onrust.’

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de kinderopvangsector? Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook om in contact te komen met vakgenoten.

2 REACTIES

  1. Je zou bijna blij worden van deze maatregel, maar vergis je niet. Zoals ook staat in het artikel moet een hele klas of hele groep kinderopvang in quarantaine op het moment dat er iemand besmet is. Dus: een kind in een peutergroep (16 kinderen per dag, ongeveer 35 kinderen over de gehele week en vier pedagogisch medewerkers per week) blijkt positief getest te zijn op Covid-19. Stel dat het kind 3 dagen per week kwam dan moeten er dus 35 kinderen én vier pedagogisch medewerkers in quarantaine. Daar zit géén medewerkers, géén ouder, geen kind op te wachten. Minimaal 5 dagen, dan testen, weer 24 tot 48 uur verder dus 7 dagen!! Ik word hier écht niet blij van. Dat is alleen maar slechter voor alle ouders. Voor de ouders die gebruik maken van de noodopvang helemaal. Alhoewel ik echt vind dat kinderen zo snel mogelijk weer naar de opvang moeten en scholen zo snel mogelijk weer open moeten, denk ik dat deze quarantaine maatregel niet uitvoerbaar is. Tenminste niet in deze vorm. Er wil straks niemand meer op de groep staan of in de klas staan wanneer je weet dat je bij een besmetting gelijk 7 dagen in quarantaine bent. Dus laten we hopen dat er nog wat aanpassingen komen op deze maatregel.

    • Klopt Ilse,
      En dan hebben we het nog steeds over het feit dat intussen dus een besmetting heeft plaatsgevonden. Er wordt ineens zo luchtig over gedaan. Het enige belangrijke lijkt dat er dan verdere besmetting beperkt wordt. Maar wat nou met die leidster of dat kind dat heel erg ziek is. Nu lijkt het of de overheid het behandeld als een normaal griepje. Iets waar ze in het begin zo op hamerden dat het dat niet is. Een leidster is doodziek, ligt misschien wel op de IC te vechten voor haar leven. Daar wordt gewoon overheen gestapt. gewoon testen, quarantaine, en door. Dat er collegae en jonge kinderen doodziek zijn. Dat het heel gevaarlijk is voor hen. Dat het grote gevolgen heeft, misschien nog maanden lang…. dat wordt niet eens benoemd. Wij moeten gewoon zonder enige bescherming de frontlinie in. (met mondkap ben je namelijk nagenoeg alle communicatie met hele jonge kinderen kwijt. Die kijken naar je gezicht en begrijpen nog niet helemaal wat je zegt) En maar hopen dat het virus ons overslaat.
      Een PM-er meer of minder lijkt niet uit te maken. Hoeveel levens is het waard dat ouders weer fijn thuis kunnen werken zonder kinderen?
      Vervangen testen de beademing op de IC? Ligt iemand fijner op zijn buik in een bed als er meteen contactonderzoek gedaan wordt?
      Zo wordt het namelijk wel gebracht. Wij zijn veilig want als er een besmetting is, dan doen we snel testen en contactonderzoek en quarantaine. opgelost !klaar!
      Zijn onze mensen wisselgeld?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.