Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvangbranche moet VOG zelf betalen

Marianne Velsink
De kosten voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag voor pedagogisch medewerkers, gastouders en hun huisgenoten worden niet vergoed door de overheid. Organisaties zullen zelf de kosten van 30 euro per VOG-aanvraag moeten betalen. Dit zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher naar aanleiding van vragen van de PvdA-fractie.
Kinderopvangbranche moet VOG zelf betalen
Foto: ANP Photo

Om zeker te weten dat er op dit moment geen medewerkers in de kinderopvang actief zijn met een geschiedenis bij Justitie, wil het ministerie een zogenoemde nulmeting uitvoeren. Dit houdt in dat alle medewerkers, houders, gastouders en hun huisgenoten per 1 juli een VOG moeten kunnen tonen die minder dan twee jaar oud is.

Een fractie

De kosten die hier in totaal mee gemoeid zijn voor de sector, komen neer op 4,5 miljoen euro. Toch vindt Asscher dat de kosten een fractie zijn van de jaarlijkse loonkosten voor een instelling. Bovendien vallen de kosten voor deze eenmalige nulmeting nog mee. Asscher: ‘De commissie Gunning adviseerde een tweejaarlijkse VOG-plicht. Vergeleken daarmee zijn de kosten voor de sector zeer beperkt.’

Gratis VOG’s

De minister adviseert kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus om gebruik te maken van e-herkenning, waarmee je de VOG elektronisch aan kunt vragen. Dit is zes euro goedkoper dan aan de gemeentebalie. De PvdA-fractie stelde aan de minister voor om gratis VOG’s aan medewerkers in de kinderopvang aan te bieden, net zoals gebeurt bij vrijwilligers van sportverenigingen. Volgens Asscher betekent dit echter hoge uitvoeringskosten voor de Rijksoverheid van enkele miljoenen euro’s, die boven op de legeskosten komen. Kinderopvangorganisaties draaien dan alsnog op voor administratieve lasten. ‘Dit staat niet in verhouding tot de eenmalige legeskosten voor een instelling’ aldus Asscher.

Regio’s

Wie wanneer een nieuwe VOG moet aanvragen, is aan regio’s en termijn gebonden. Onlangs werd bekend dat het land ingedeeld wordt in drie regio’s. Als eerste is regio Zuid aan de beurt, waar medewerkers vanaf 1 juli 2013 een nieuwe VOG kunnen aanvragen. Regio Midden kan dit doen vanaf 1 september 2013 en regio Noord vanaf 1 oktober 2013. Het gaat om de regio waarin je werkt, niet om de regio waarin je woont.

Lees hier meer over de VOG-aanvraag.

1 REACTIE

  1. Mijn vraag betreft over de VOG. Betalen de werkgevers de VOG voor de pedagogische medewerkers, of moeten zij dat zelf betalen? Ik ben echter geen pedogische medewerker, maar peuterdansdocente en geef wekelijks les in kinderdagverblijven. Nu heb ik dus ook een VOG moeten aanvragen voor 1 kinderdagverblijf, die zij Niet wilden betalen, dat moest ik zelf doen. Ik vond dat niet correct. Eerder en elders is dit altijd door de werkgever betaald. Vandaar mijn vraag wie precies de VOG op dit moment in de kinderopvang betaald, de PM of de werkgever?
    Groet Yvonne Dingjan/ Dingjan Peuterdansonderwijs/ http://www.peuterdans.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.