Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen worden te dik van verkeerde voeding, niet van te weinig bewegen

Kinderen worden vooral te zwaar van ongezond eten en veel minder van te weinig bewegen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek in Ecuador. Van de kinderen die calorierijk en bewerkt voedsel aten, was een derde te zwaar. Van de kinderen die meer natuurlijk leefden, was er geen een te zwaar. Wel hadden ze meer last van infecties en waren ze vaak te klein voor hun leeftijd.
gewicht obesitas
© FS-Stock / stock.adobe.com

In de traditionele visie is obesitas bij kinderen het gevolg van ongezonde voeding én van te weinig beweging. Het Amerikaanse onderzoek wijst echter uit vooral veranderende eetgewoonten overgewicht veroorzaken, en niet de afnemende lichamelijk activiteit.

De Amerikaanse antropoloog Samuel Urlacher van de Baylor universiteit in Waco, Texas, verbleef voor zijn onderzoek meer dan twee jaar bij het Shuar-volk in Ecuador. Hij onderzocht 77 kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud.

Jagers-verzamelaars

De Shuar-kinderen zijn zo’n goede groep voor onderzoek omdat een deel nog leeft als jager-verzamelaars, die een beetje aan landbouw doen voor eigen gebruik, terwijl een ander deel even verderop woont in dorpen en stadjes. Zij kopen hun eten, net als de meeste bewoners van westerse landen.

De kinderen uit de dorpen en stadjes waren beduidend zwaarder dan de kinderen van de jagers-verzamelaard. Van de stadse kinderen was een derde te zwaar, van de anderen niemand.

Evenveel energie

Dat is op zich niet vreemd, want verstedelijking gaat vaak gepaard met overgewicht. Wat echter opmerkelijk was, is dat de kinderen in beide groepen evenveel energie verbruikten. De cijfers waren zelfs vergelijkbaar met die van Amerikaanse kinderen, van wie de onderzoekers ook gegevens hadden. Ook werd van de kinderen bijgehouden hoeveel ze groeiden en hoe hun immuunsysteem functioneerde.

Het verschil in lichaamsgewicht was dus volledig toe te schrijven aan het voedingspatroon. De rurale Shuar-kinderen aten wat ze aan dieren vangen, de vruchten die ze vinden en de knollen die ze verbouwen. De peri-urbane volksgenoten aten meer vlees, zuivel, rijst en snoep, aanzienlijk calorierijkere en meer bewerkte voeding.

Meer infecties

Dat levert dus meer overgewicht op. Of de stadse kinderen daarmee ook minder gezond zijn, is echter de vraag. De rurale kinderen hadden namelijk vaker last van infecties, en ze waren vaak ook te klein voor hun leeftijd. De energie die zij aan lichaamsbeweging besteden, gaat namelijk niet naar het immuunsysteem en de groei.

Het complete onderzoek vind je hier

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.