Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderen testen: hoe gaat dat in z’n werk?

Het testen van kinderen op COVID-19 stuit velen tegen de borst. En terecht. Kinderen hebben al genoeg last van de coronapandemie, laat staan dat ze ook nog vervelende tests moeten ondergaan. Toch gebeurt het nu vaker dat ook kinderen getest worden. Hoe gaat dat testen in z’n werk? De GGD GHOR Nederland geeft antwoord.
Foto: ANP

Kinderen tot 13 jaar worden sinds de heropening van de basisscholen en de kinderdagopvang vaker getest. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind in quarantaine zit omdat een groepsgenootje COVID-19 heeft. Daarbij geldt dat, volgens overheidsbeleid, ook kinderen zónder klachten getest kunnen worden. Ouders bepalen natuurlijk altijd zelf of zij hun kind willen laten testen.

Begrijpelijkerwijs roept dit beleid vragen op. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? GGD GHOR NL beantwoordt deze vragen, op haar website.

We vatten een deel samen:

Wanneer een kind laten testen?

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

  • Heeft het kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft het kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van huisgenoten.
  • Is de juf, meester, pedagogisch medewerker of een kind uit de klas/groep positief getest? Dan moet het kind eigenlijk 10 dagen in quarantaine. Laat je het kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag het kind uit quarantaine.
  • Kom uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Het advies is dan om deze kinderen zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag het kind uit quarantaine. Hierbij geldt ook weer dat het advies voor de eerste test veel minder dringend is dan bij de test op of na de vijfde dag.

Testen met zorg en aandacht

GGD GHOR zegt te begrijpen dat het wellicht spannend is om een kind te laten testen, of dat het kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf. Als het mogelijk is, worden kinderen ingepland op speciale kindertestlocaties.

Testmethoden

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Sabbelwat

Er zijn een paar GGD’en die daarnaast gebruik maken van de Sabbelwat. Dat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan in sommige gevallen daarom langer op zich laten wachten.

Blaas- of ademtest

De blaas- of ademtest wordt nu nog in de praktijk gevalideerd voor volwassenen en is dus nog niet beschikbaar. Er wordt in een later stadium ook onderzoek gedaan naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar andere testmethoden waarbij het wattenstaafje overbodig wordt. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden, zie de website van de Rijksoverheid.

Proef met mondspoel-coronatest: geen staafje maar spugen

In Bunschoten wordt getest met een alternatieve coronatest. In plaats van een wattenstaafje in neus en keel krijgen kinderen een mondspoeling. “Ik vind een wattenstaafje niet erg, maar dit is wel wat fijner”. Bekijk de video van RTL Nieuws >>

Niet testen

Ook niet testen is een optie. Het laten testen van een kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan.

Meer informatie? Klik hier voor vragen en antwoorden over het testen van kinderen tot en met 12 jaar >>

Pedagogisch medewerkers en gastouders krijgen vanaf maandag 8 februari voorrang bij coronatesten. Dit gebeurt aan de hand van een afwegingskader en een voorrangsverklaring. We zetten alle informatie én de benodigde documenten op een rij. Lees meer

Proef met sneltests

Leraren van basisscholen en medewerkers van kinderdagverblijven in de gemeente Waddinxveen kunnen de komende tijd sneltests gebruiken. Aan het begin van hun werkdag kunnen ze controleren of ze het coronavirus onder de leden hebben. Binnen 15 minuten horen ze de uitslag. Ze hoeven dan niet thuis in quarantaine te wachten tot ze een reguliere test hebben gedaan en de uitslag daarvan binnen hebben.

Het is een proef van GGD Hollands Midden, die dinsdag is gestart. Als de leraren en leiders niet in quarantaine hoeven te wachten op de uitslag, hoeven de kinderen in hun groep ook niet onnodig thuis te blijven. De GGD hoopt daarmee „rust te brengen bij ouders”. Lees meer

1 REACTIE

  1. Ik vind het schaamteloos om in onze paranoïde jacht op een virus onze kinderen te belasten met zaken als testen, quarantaine en vaccineren. We zullen het virus nooit echt kwijtraken en het zal altijd slachtoffers maken. Dat geldt voor alle infectiesziekten. Komt de GGD soms controleren of ik mijn kinderen wel lang genoeg ‘opsluit’ of mag ik straks mijn eigen kind niet meer knuffelen? Accepteren wij dit als ‘ het nieuwe normaal’? Laten we ook eens op een andere manier naar het probleem kijken. Als het zo doorgaat maak ik mij grote zorgen om de toekomst van onze kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.