Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderdagverblijf Jolie blijft open, maar wel onder toezicht

Frida Noordzij
Het Utrechtse kinderdagverblijf Jolie hoeft voorlopig niet te sluiten, ondanks de incidenten die daar de afgelopen tijd plaatsvonden, waaronder de striptease-act. Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar de opvang blijft wel onder toezicht staan.
Kinderdagverblijf Jolie (Foto: ANP)

Het kinderdagverblijf kwam eind mei in opspraak, na verhalen over een striptease-act tijdens de verjaardagsviering van een medewerker. Hoewel de opvang de verhalen eerst ontkende, lekten er beelden uit waarop te zien was hoe een mannelijke medewerker zijn shirt uittrok en er slagroom van zijn lichaam gelikt werd. Dit gebeurde terwijl er kinderen in het pand aanwezig waren. De GGD noemde de act grensoverschrijdend binnen de muren van een kinderopvang.

Veel mis

Er bleek meer mis te zijn bij Jolie: de inspectie trof op het Utrechtse kinderdagverblijf een gesloten managementcultuur aan. Zo mochten medewerkers geen melding doen van een vermoeden van kindermishandeling. Ook bleken de groepen te groot: er werden te veel kinderen opgevangen op de locatie. Dit is te lezen in een eerder inspectierapport.

Veiligheid

De inspectie maakte zich zorgen over de veiligheid van kinderen op het kinderdagverblijf. Baby’s zouden signalen van stress vertonen, zoals overmatig huilen en spugen. Kinderen zouden gedwongen worden om te eten. Er werd geconstateerd dat kinderen die niet willen eten, het eten in hun mond gepropt krijgen terwijl de pm’er hun kin vasthoudt.

Verbeteringen

Vóór 31 juli moest een aantal verbeteringen worden doorgevoerd, anders zou de opvang gesloten worden. Voor nu voldoet het kinderdagverblijf daaraan: er is een nieuw veiligheids- en gezondheidsbeleid gemaakt, is het pedagogisch beleid aangepast, zijn opdrachten gegeven voor aanpassingen aan het pand, zijn er trainingen ingekocht voor het personeel en wordt er gewerkt aan meer transparantie.

Toezicht

De instelling blijft wel onder toezicht van de inspectie. Er moet nog onderzoek plaatsvinden naar een aantal zaken. “Voor een deel van de eerder geconstateerde overtredingen valt nog niet te beoordelen of deze zijn hersteld. Om te beoordelen of alle overtredingen zijn hersteld zullen er in de komende periode nog onderzoeken moeten plaatsvinden. Het handhaving kan tot die tijd nog niet worden afgesloten”, aldus de inspectie in een rapport.

Directeur

Directeur Hanny Reuser legde begin juli haar taken neer. De commotie in de media rondom het ‘striptease-incident’ op het kinderdagverblijf heeft de gezondheidsklachten die Reuser al had dusdanig verslecht, dat ze niet langer kon blijven werken. Interim-directeur Pjotr van Tilburg neemt nu de honneurs waar om orde op zaken te stellen.

Bron: duic.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.