Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere kinderopvangkosten voor kleine groep ouders

Slechts een zeer kleine en specifieke groep huishoudens zal te maken hebben met hogere kosten voor de kinderopvang.
kamervragen.jpg
De minister is gevraagd om een inventarisatie te maken van de prijsstijgingen per 2016. - Foto: iStock

Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang op basis van cijfers van Advies- en onderzoeksbureau Buitenhek & Management. Er ontstond onrust toen RTL Nieuws in samenwerking met BOinK bekend maakte dat de prijsstijgingen in de kinderopvang uit de maat zouden lopen met de hogere kinderopvangtoeslag. Hierdoor zouden een aantal ouders meer geld moeten betalen voor kinderopvang. Dit blijkt nu voor slechts een zeer kleine en specifieke groep huishoudens te gelden (max 5% van de huishoudens). 

Dagopvang en bso

Het onderzoeksbureau analyseerde de tariefontwikkelingen in de kinderopvang in de afgelopen tien jaar. Hieruit blijkt dat de tariefontwikkeling in zowel de dagopvang als de bso sinds 2005 een vrij consistent beeld geeft. Doordat in de periode 2009 – 2012 de maximale uurprijs niet of onvolledig geïndexeerd werd door de overheid, is de maximale uurprijs achtergebleven bij de werkelijke kostprijs. Dat heeft ertoe geleid dat het merendeel van het opvangaanbod niet meer bekostigd kan worden door het toeslagtarief. Dat geldt in mindere mate voor de dagopvang en veel sterker voor de buitenschoolse opvang. De beperkte indexering van het toeslagtarief in 2016 zal – in vergelijking met 2015 – slechts voor een zeer kleine en specifieke groep huishoudens leiden tot hogere kosten (max 5% van de huishoudens).

Kamervragen duurdere kinderopvang

PvdA kamerlid Yücel heeft Asscher kamervragen gesteld. Een van de vragen is of de minister de duurdere kinderopvang een zorgelijke ontwikkeling vindt voor de toegankelijkheid van de kinderopvang voor alle (werkende) ouders en hun kinderen. Ook vraagt zij de minister om een inventarisatie te maken van de prijsstijgingen per 2016.

RTL Nieuws bracht onlangs in samenwerking met BOinK naar buiten dat de kinderopvang voor een aantal ouders, ondanks de hogere kinderopvangtoeslag, dit jaar honderden euro’s duurder kan worden. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.