Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamervragen over fusie Partou en KidsFoundation

Tweede Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Peter Kwint (SP) hebben schriftelijk Kamervragen gesteld, naar aanleiding van de voorgenomen fusie tussen Partou en KidsFoundation.
Eppo Bruins (CU) in de Tweede Kamer (ANP)

De Kamervragen over de fusie zijn gericht aan staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken) en Mona Keijzer (Economische Zaken). Binnenkort geven zij daarop antwoord.

Invloed overheid

De Kamerleden vragen onder andere of de staatssecretarissen invloed hebben op dergelijke voorgenomen fusies. Ook wordt er de vraag gesteld of kinderopvangmedewerkers en ouders daarop invloed hebben en of het mogelijk en wenselijk is om die invloed te vergroten.

Publiek geld

Ook klinkt de vraag of het passend is dat investeerders zich mengen in een sector met een groot publiek belang en met veel publiek geld en wat er bekend is over de gevolgen van de inmenging van private equity in de sector. ‘Worden de belangen van aandeelhouders op deze manier niet gesteld boven het belang van de kinderen en de kinderopvangmedewerkers?’

Vragen

De volgende vragen worden gesteld door de Kamerleden Bruins en Kwint:

  • Vraag 1: Kent u het bericht Kinderdagverblijven Partou en KidsFoundation gaan samen verder?
  • Vraag 2: Wat is uw reactie op deze voorgenomen fusie? Wat vindt u ervan dat deze kinderopvangorganisaties straks in handen komen van (buitenlandse) investeringsmaatschappijen Onex en Waterland?
  •  Vraag 3: Hebt u invloed op dergelijke voorgenomen fusies? Hebben ouders en kinderopvangmedewerkers hier invloed op? Acht u het mogelijk en wenselijk om die invloed te vergroten?
  • Vraag 4: Hoe kijkt u meer in het algemeen aan tegen de rol van investeringsmaatschappijen in de kinderopvangsector? Vindt u het passend dat investeerders zich mengen in een sector met een groot publiek belang en met veel publiek geld?
  • Vraag 5: Kunt u een inschatting geven van de omvang van de omzet in de sector en de gemaakte winsten? Wat is de gemiddelde marge in deze (met belastinggeld gedragen) sector?
  • Vraag 6: Wat is er bekend over de gevolgen van de inmenging van private equity in deze sector? Worden de belangen van aandeelhouders op deze manier niet gesteld boven het belang van de kinderen en de kinderopvangmedewerkers?
  • Vraag 7: Deelt u de mening dat winsten die in de kinderopvangsector gemaakt worden ook ten goede moeten komen aan de kinderopvang? Hoe kunt u dit borgen?

Bron: Tweedekamer.nl

De BMK noemt de fusie een ‘zorgelijke ontwikkeling’. Volgens de BK bevordert de fusie juist innovatie: ‘een hoge prioriteit in de kinderopvang, die hoort bij het ondernemerschap’. Lees meer

2 REACTIES

  1. Het gaat om kinderen én geld. Geld is een belangrijk middel om voor goede kwaliteit te kunnen zorgen. Een voorbeeld zoals de Hema past niet bij de kinderopvangsector: overname door buitenlandse investeerders en volgehangen met schulden om de overnamesom te betalen. Het past niet, omdat kinderopvanggeld dat overblijft (“winst”) geïnvesteerd zou moeten worden in het werk zelf. Het past niet, omdat het grootste deel van de kosten via de overheid betaalt wordt en dus algemene publieke middelen zijn. Natuurlijk gaat er ook in de publieke sector wel eens wat mis, maar dat is een vals argument om goed te praten dat de kinderopvang in Nederland een veilig verdienmodel voor investeerders zou mogen zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Gaat het om geld of om kinderen? Als private equity er voor zorgt dat het goed geregeld is voor de kids maakt het toch niets uit of een aandeelhouder of een bestuurder daar beter van wordt? Dit lijkt op een eigen klassenstrijd die over de ruggen van kinderen en ouders wordt gestreden. En ja, de ouders mogen inderdaad wel wat meer te zeggen hebben en wat meer betrokken raken. Maar dat bereik je óok niet met een collectieve sector. Ander zou het consultatiebureau nooit de bijnaam “consternatiebureau” gekregen hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.