Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Is niet voldoen aan de 3F-taaleis reden voor ontslag?

Vanwege het coronavirus, en de impact die dit heeft op onderzoeken naar en eisen voor de kinderopvang, wordt de invoering van de taaleis uitgesteld naar 2025. Waar moet je straks precies aan voldoen? En wat is het gevolg als een medewerker daar op 1 januari 2025 niet aan voldoet? De infosheet van de BMK geeft antwoord.
AdobeStock

Ook de eis van babyscholing wordt met twee jaar uitgesteld. Dit schreef de voormalige staatssecretaris van SZW, Tamara van Ark, begin juli aan de Tweede Kamer. De aanpak van het coronavirus heeft op het ministerie en in het werkveld veel tijd en aandacht in beslag genomen, aldus Van Ark.

Taalniveau 3F

Voor pedagogisch medewerkers gelden per 1 januari 2025 strengere eisen wat betreft de taaleis. Vanaf die datum wordt voor Nederlands voor mondelinge taalvaardigheid taalniveau 3F gevraagd of niveau B2 voor de deelvaardigheden gesprekken voeren, luisteren en spreken. De strengere eisen komen voort uit de Wet IKK en de cao Kinderopvang.

Infosheet BMK

Maar wat zijn de gevolgen als een medewerker op 1 januari 2025 niet voldoet aan deze wettelijke eis? Is dat een reden voor ontslag? Wanneer kan de werkgever overgaan tot ontslag? En hoe werkt dat? In een infosheet van de Belangenvereniging Maatschappelijke Kinderopvang wordt ingegaan op deze vragen. Bekijk de infosheet >>

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

De BMK schrijft in de infosheet:

“Een medewerker die niet in staat is om over het vereiste taalniveau te beschikken, mag de functie van pedagogisch medewerker na 1 januari 2025 niet meer uitoefenen. De werkgever kan dan besluiten om over te gaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat kan de werkgever langs verschillende wegen doen.”

Langs welke wegen dat is, wordt in de infosheet vermeld. Maar óók: hoe bereid je je medewerkers nu al zo goed mogelijk voor op de nieuwe taaleis? Lees meer

Het coronavirus heeft veel impact gehad, ook op onderzoeken naar en eisen voor de kinderopvang. Daardoor worden er maatregelen en onderzoeken uitgesteld, zoals de verplichte babyscholing en de taaleis. Deze gaan nu in per 2025 in plaats van 2023. Lees meer

2 REACTIES

  1. Ik ben sinds 2001 werkzaam in de kinderopvang. Ik ben opgegroeid in Nederland. Ik heb nu twee keer de luistertoets gedaan bij mijn werkgever. Het is vreemd maar de eerste keer had ik het beter gemaakt dan de tweede keer. Ik ben bijna 57 jaar en spreek vloeiend Nederlands. Waarom moeten wij als 50-plusser voldoen aan de 3 f toets terwijl we al zolang in de kinderopvang werken. Ik doe mijn werk met veel plezier en nu bestaat er een kans als ik de luistertoets niet haal ik ontslagen kan worden. Ik vind dit niet echt een mooi vooruitzicht.
    Waarom is er geen regel dat als je voor een bepaald jaar geboren en opgegroeid bent in Nederland de toets niet hoeft te doen.
    Er is al een schrijnend tekort aan personeel in de kinderopvang. Dus waarom de mensen ontslaan die al zolang in de kinderopvang werken en hun werk met liefde doen.

    Ik hoop dat de regel opnieuw bekeken kan worden en wij ons werk kunnen blijven doen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.