Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ieder gebouw zijn eigen ventilatie-problemen

De luchtkwaliteit in de kinderopvang moet beter. Veel kinderopvanglocaties zijn gehuisvest in een oud of bestaand pand. Dat komt het binnenmilieu niet altijd ten goede. BOinK onderscheidde 5 typen gebouwen in de kinderopvang en zette op een rij welke eenvoudige oplossingen per type mogelijk zijn om de ventilatie te verbeteren.
Ieder gebouw zijn eigen ventilatie-problemen
Foto: ANP Xtra

Standaard vooroorlogse basis- of kleuterschool

Deze gebouwen kenmerken zich door gevels van baksteen en grote ramen. Meestal zijn de ramen van enkel glas, soms is bij renovatie dubbel glas aangebracht. De voormalige klaslokalen hebben vaak hoge plafonds en één wand met ramen naar buiten. De toevoer van ventilatielucht vindt vaak plaats via klepramen hoog in de geven. Afvoer van lucht ontbreekt vaak.

Mogelijke oplossingen:

* Goedkoop: Verwijder blokkades voor ventilatieopeningen zoals gordijnen, luxaflex zodat de lucht ongehinderd door de opening kan stromen.
* Goedkoop: Breng omkasting of een hor achter klepramen aan. Dit zorgt voor een betere verdeling van de toegevoerde lucht zodat er minder last van tocht wordt ervaren.

* Eenvoudige maatregel: Vervang een deel van de vaste beglazing bovenin de ruimten door traploos verstelbare klepramen.
* Eenvoudige maatregel: Maak een toevoeropening met ventilatierooster achter de radiatoren, laag in de gevel.

Standaard basis- of kleuterschool uit 1950 – 1980

De gebouwen uit het eerste deel van deze periode zijn voorzien van bakstenen spouwmuren. Soms zijn deze later voorzien van beperkte isolatie. Gebouwen uit het tweede deel van deze periode zijn voorzien van beperkte isolatie. De gebouwen zijn meestal gelijkvloers met een beperkte hoogte, voorzien van een plat of hellend dak. De basisscholen beschikten vaak ook over een aula of gemeenschapsruimte. Al deze ruimten komen uit op één centrale gang. De ventilatie in dit type gebouw bestaat meestal uit natuurlijke toevoer door middel van klepramen. Afvoer is voorzien via het ganggebied (natuurlijk of soms mechanisch) of een andere gevel van de verblijfsruimte.

Mogelijke oplossingen

* Goedkoop: Maak toe- en afvoerpunten van de ventilatie schoon, inclusief roosters en overstroomvoorzieningen.
* Goedkoop:  Sluit een onderhoudscontract af voor het ventilatiesysteem. Het systeem wordt dan regelmatig onderhouden

* Eenvoudige maatregel:  Breng extra ventilatieroosters in de gevel of het raam aan. Wanneer bijvoorbeeld het glas wordt vervangen, kunnen tegelijkertijd extra ventilatieroosters worden aangebracht.
* Eenvoudige maatregel:  Een gaatjesplafond zorgt voor verspreiding van de lucht over de ruimte. Daardoor wordt de kans op tocht kleiner.

Kinderdagverblijf of locatie voor buitenschoolse opvang uit 1980 – 2000

Gebouwen in deze categorie zijn gerealiseerd in de jaren 1980 tot ongeveer 2000, specifiek voor de functie van kinderopvang. De gebouwen staan meestal op zichzelf en huisvesten een kinderdagverblijf, een BSO of een combinatie van die twee. De gebouwen worden vaak natuurlijk of mechanisch geventileerd, op basis van de normen uit de toen geldende wet- en regelgeving. Vaak is

mechanische afzuiging aanwezig in sanitaire ruimten, keuken, berging en inpandige ruimten.

Mogelijke oplossingen

* Goedkoop: Vervang de filters van het ventilatiesysteem tijdig. Bij balansventilatie moeten de filters meestal eens in de drie maanden vervangen worden.
* Goedkoop: Maak toe- en afvoerpunten van de ventilatie schoon, inclusief roosters en overstroomvoorzieningen.
* Eenvoudig:  Maak per verblijfsruimte een afvoerkanaal voor natuurlijke of mechanische afvoer via het dak

Vanaf 1 april 2017 moet de kinderopvang voor bestaande bouw voldoen aan strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie. Dat klinkt nog ver weg, maar zijn er maatregelen nodig, dan is het zaak om binnenkort een plan van aanpak te maken. Lees meer

Kinderdagverblijf of locatie voor buitenschoolse opvang in woonhuis of bedrijfsruimte (winkelpand)

Gebouwen in deze categorie waren bij de bouw niet bestemd voor kinderopvang, denk aan een voormalig woonhuis of winkelpand. Deze gebouwen zijn later verbouwd tot (klein) kinderdagverblijf of bso. De gebouwen worden meestal op natuurlijke wijze geventileerd. De toe- en afvoer van ventilatielucht vindt vaak plaats door het openzetten van ramen.

Mogelijke oplossingen

* Goedkoop: Gebruik het rookgaskanaal, indien aanwezig, voor afvoer van de ventilatielucht. Er kan voor mechanische afvoer een ventilator op het dak worden geplaatst.
* Goedkoop:  Breng een hor achter de ramen aan. Dit zorgt voor een betere verdeling van de toegevoerde lucht, zodat gebruikers minder last hebben van tocht.
* Eenvoudig:  Realiseer een overstroomvoorziening van verblijfsruimte naar gang en natuurlijke of mechanische afvoer op de bovenste verdieping, zodat de lucht via het trappenhuis wordt afgevoerd. Hiervoor is een kanaal via het dak nodig.

Kindercentrum in brede school of multifunctionele accommodatie

In een brede school of multifunctionele accommodatie zijn meerdere functies gehuisvest, zoals een school, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en welzijns- en zorgfunctie. Meerdere gebruikers maken dus op uiteenlopende tijden gebruik van het gebouw. De meeste brede scholen en multifunctionele accommodaties zijn in de afgelopen tien jaar gebouwd.

Mogelijke oplossingen

* Goedkoop: Stel de (klok)regeling van het ventilatiesysteem goed in, als deze voor meerdere functies wordt gebruikt.
* Goedkoop: Hang CO2-meters op in de verblijfsruimten van de kinderen. Als de meter boven de toegestane grenswaarde uitslaat, ga dan meer ventileren.
* Eenvoudig:  Als de afvoercapaciteit onvoldoende is, realiseer dan een extra mechanischafzuigpunt per ruimte in de gevel of via het dak.

Bron: de Veilig en Fris brochure 2014 van BOinK. Download de folder hier en lees meet tips:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.