Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe bereik je vluchtelingouders?

Als je gaat beginnen met een opvang voor vluchtelingenkinderen, is het niet vanzelfsprekend dat de groep binnen de korste keren vol zit. Wat kun je doen om ouders te bereiken en van de meerwaarde van opvang te overtuigen?
Bereik vluchtelingouders.jpg
Het woord school is voor veel vluchtelingen een bekend en betrouwbaar fenomeen. Kinderopvang is dat niet. - Foto: dpa Picture-Alliance

In veel landen waar asielzoekers vandaan komen, bestaat het fenomeen peuterspeelzaal of voorschool niet. Daarnaast zijn ouders vaak beschermend ten opzichte van hun jonge kinderen. Dat is niet zo verwonderlijk .In de handreiking ‘Peuters in de asielopvang‘ van Sociaal Werk Nederland en Sardes staan tien gouden tips om ouders toch te bereiken en te overtuigen.

  1. Benadruk dat de opvang een soort ‘school’ voor jonge kinderen is. Dit is voor asielzoekersouders een bekend en betrouwbaar fenomeen.
  2. Betrek de medewerkers van het COA actief bij de toeleiding. Zij hebben het meeste zicht op wie er in de asielopvang verblijven en kunnen ouders met jonge kinderen aanspreken.
  3. Betrek ook de consultatiebureaumedewerkers bij de toeleiding.
  4. Zorg ter ondersteuning voor informatie op papier in de meest gebruikte talen.
  5. Vraag enthousiaste ouders om ‘reclame’ te maken bij hun landgenoten. Voor nieuwe ouders vormen landgenoten die dezelfde taal spreken een laagdrempelige en betrouwbare informatiebron.
  6. Maak een fotoboek over het reilen en zeilen op de peuterspeelzaal dat je aan ouders kunt laten zien.
  7. Organiseer een kennismakingsbijeenkomst of open dag. Zorg dat er dan ook personen aanwezig zijn die kunnen tolken.
  8. Laat de ouders het eerste uurtje meedraaien zodat de pm’ers het vertrouwen krijgen van de ouders.
  9. Maak flyers in allerlei talen en ga bij ouders langs.
  10. Zorg voor een goed contact met het consultatiebureau en het COA zodat je weet wie er nieuw zijn in een azc. Een pm’er kan dan op huisbezoek gaan en met foto’s uitleggen wat er op de opvang allemaal gebeurt.

Kinderopvang of peuterspeelzaallocaties die opvang aan asielpeuters willen bieden, weten vaak niet waar te beginnen. Welke locatie kies je? Hoe zoek je samenwerking met het COA? Hoe moet je zo’n groep financieren en welke pm’ers zijn voor deze groepen geschikt? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.