Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft kinderopvangondernemingen financieel nog ongezond

Marianne Velsink
Hoewel de kinderopvang aantrekt, zijn er nog veel kinderopvangorganisaties die te weinig middelen hebben om hun rekeningen te betalen. Dit blijkt uit een analyse van financiële kengetallen van 161 kinderopvangorganisaties.
Financiële kengetallen 2015.jpg
Gezien de vrij hoge eisen van banken

Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte-OK presenteert deze gegevens in een factsheet. De cijfers gaan over het boekjaar 2015 en zijn vergeleken met cijfers uit 2014.

Liquiditeit

In de breedste zin stond de kinderopvang er financieel op 31 december 2015 beter voor dan een jaar eerder. De rentabiliteit van de kinderopvang steeg, net als de gemiddelde aflossingscapaciteit. Toch hadden van de 108 organisaties met een aflossingsverplichting nog 21 (9 procent) onvoldoende financiële ruimte om te kunnen aflossen. En van alle deelnemers aan de vragenlijst hadden er 84 (dat is 52 procent) onvoldoende liquiditeit. Dat betekent dat zij meer rekeningen hebben liggen dan ze geld in kas hebben.

Goede vooruitzichten

Hoewel er zorgen zijn, ziet Ed Buitenhek van het gelijknamige adviesbureau, toch een branche die de weg omhoog voorzichtig heeft ingezet. ‘In de periode 2011-2015 is het totaal aantal uren opvang met ruim 30 procent teruggelopen en dan is het niet zo raar dat het even duurt voordat ondernemers er weer bovenop zijn.’ De geluiden over de vraag naar kinderopvang dit jaar zijn positief. Buitenhek verwacht dan ook dat kinderopvangondernemingen er eind 2016 weer beter voor staan. ‘Een aantrekkende bezettingsgraad werkt snel door in de exploitatie.’

Financiering

Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte-OK bekeek ook wat de financierbaarheid van de kinderopvangbranche is op basis van de percentages solvabiliteit en rentabiliteit. Gezien de vrij hoge eisen van banken, voldoet bijna geen enkele kinderopvangorganisatie aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor bancaire financiering. Slechts 5 procent voldeed eind 2015 wel aan de vereiste percentages.  Bijna 38 procent voldeed aan beide voorwaarden niet.

Kostendekking Benchmark

Ieder jaar wordt kinderopvangondernemers gevraagd om financiële kengetallen te delen, maar de deelname lag dit jaar een stuk lager dan voorgaande jaren. De reden is volgens Waarborgfonds & Ruimte-OK dat er dit jaar voor het eerst geen kostendekking voor de Benchmark Kinderopvang kon worden gevonden. Ondernemers konden de benchmark daarom niet eenvoudig combineren met de gegevensaanlevering voor de CBS Jaarstatistiek. Waarborgfonds & Ruimte-Ok wil gaat daarom op zoek naar een structurele bekostiging,  zodat er een continu inzicht kan worden verkregen van financiële ontwikkeling van de kinderopvangbranche.

Bekijk de factsheet hier

2016 lijkt voor de kinderopvang een beter jaar te gaan worden. Uit de eerste cijfers over het gebruik van kinderopvang blijkt dat er 41.000 kinderen meer gebruik van kinderopvang maken dan in 2015, maar zij komen gemiddeld wel een uur korter naar de opvang dan vorig jaar. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.