Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grootschalige aanpak overgewicht kinderen helpt

Kinderen worden steeds dikker, maar niet in een aantal Belgische gemeenten waar de afgelopen jaren een proef plaatsvond om obesitas bij kinderen terug te dringen. De hele gemeenschap, van kinderopvang tot horeca en sportclubs zette zich voor dit doel in. Met succes, blijkt na drie jaar. En dat is vrij uniek, zeggen Belgische wetenschappers.
<p>Het project zette de hele gemeente aan het werk. Horeca
Het project zette de hele gemeente aan het werk. Horeca

Moeskroen en Marche-en-Famenne waren de afgelopen jaren proefsteden in het nationaal actieplan Viasano. Belgische wetenschappers bekeken de effecten van de proef en noemen de resultaten ‘veelbelovend’ in een tijd dat obesitas onder kinderen juist toeneemt.  In het wetenschappelijke tijdschrift Pedatric noemen de wetenschappers de resultaten ‘een veelbelovende piste in de strijd tegen overgewicht bij kinderen.’ Inmiddels hebben al achttien gemeenten in België het plan omarmd.

Body Mass Index

In de twee proefsteden daalde het overgewicht bij kleuters met 2,1 procent. De studie vergeleek de body mass index (BMI) van 1300 kinderen in 2007 met de BMI van kleuters in 2010. In drie jaar tijd nam het aantal kinderen met obesitas af van 13,6 naar 11,2 procent. Voor overgewicht (dat is het stadium voor obesitas) daalde het percentage van 9,5 naar 7,4 procent.

Het aantal kinderen (2-18 jaar) met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in 30 jaar tijd flink gestegen. Had in 1980 nog 0,08 procent van de kinderen de aandoening, in 2009 was dat 0,56 procent. Concreet komt dat neer op 18.500 kinderen met morbide obesitas. Lees meer >>

Water drinken

Dit resultaat werd niet zonder slag of stoot bereikt. Het project zette de hele gemeente aan het werk. Horeca, sportclubs en scholen pasten hun catering aan. Frisdrank werd geweerd uit alle automaten. Op de buitenschoolse opvang werd alleen water geschonken. Hoofdonderzoeker Jan Vinck: ‘Te vaak bestaat de preventie van obesitas uit informeren van mensen. Maar het is verkeerd om te denken dat als de consument bestoken worden met brochures, dat het daarna zijn eigen verantwoordelijkheid is. Maar het is de omgeving die bepaalt hoe je je voedt. Daarom is het belangrijk om de hele omgeving te veranderen.’

Buiten spelen

Vijf jaar na het project, blijkt het project nog altijd te leven in de gemeenschap, merkten de onderzoekers. Dat gaat verder dan alleen gezonde voeding bieden. Vinck: ‘De steden maakten hun parken aantrekkelijker zodat ouders hun kinderen er meer laten spelen. Politie-agenten maakten de schoolomgeving veiliger waardoor ouders hun kinderen eerder naar school lieten wandelen of fietsen, in plaats van met de auto te brengen.’ De bso zorgt verder voor een uitgebreider sportief activiteitenaanbod. Bij de welzijnsorganisatie in Hasselt merken ze dat de kleintjes zich nog altijd bewust zijn van gezonde voeding en beweging.

1 REACTIE

  1. Het terugdringen van obesitas gaat nog verder. Het spreekt voor zich dat meer bewegen en minder zoet en minder zout beter voor je lijf is. Maar wat te denken van de levensmiddelenindustrie? In heel veel producten wordt door de fabrikant suiker of zout gestopt. Hier ligt ook een groot deel van de oorzaak van dit probleem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.