Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groot deel stagiairs stopt met opleiding na slechte stage-ervaring

Ruim 80 procent van de stagiairs in de sector Zorg & Welzijn wordt ingezet als volledige werknemer en ruim de helft stopt of wil stoppen met de opleiding na slechte stage-ervaringen, blijkt uit het FNV-rapport ‘Meldpunt stagemisbruik in de Zorg & Welzijn’.
Fotolia

In totaal kwamen er 2.045 meldingen binnen bij het Meldpunt stagemisbruik in de sector Zorg & Welzijn. De FNV opende het meldpunt op 3 november 2019, nadat er verontrustende verhalen de ronde deden over leerlingen en stagiairs in de zorg (LINK NAAR REPORTER RADIO). Er kwamen zoveel meldingen binnen, dat het meldpunt open bleef staan tot en met 6 januari 2020. Vandaag, donderdag 6 februari, heeft FNV het rapport met cijfers gepubliceerd.

Stagiair als volledige werknemer

Het grootste deel van de meldingen, ruim 80 procent, gaat over de inzet van een stagiair als volledige werknemer. Ook is er bij meer dan de helft van de meldingen sprake van te weinig tijd en uitleg van begeleiders, of te weinig begeleiders die aanwezig zijn. Het type melding dat gedaan wordt door leerlingen of medewerkers verschilt nauwelijks, laat de FNV weten.

Nog niet bekwaam

Eén op de drie meldingen gaat over het verrichten van handelingen, waarvoor de leerling nog niet bekwaam was. Drie op de tien leerlingen werden onder druk gezet om deze handelingen te verrichten. Vier op de tien leerlingen die melding hebben gedaan, geven aan dat zij overwegen te stoppen met hun opleiding in de sector. 15 procent van de melders geeft aan daadwerkelijk te zijn gestopt.

Burn-outs

Een kwart van de meldingen hebben betrekking op de categorie ‘Anders, namelijk:’. Daar werd onder meer aangegeven dat veel leerlingen kampen met hoge werkdruk, waardoor ze langdurig ziek uitvallen. Burn-outs worden veel genoemd. Ook komen leerlingen niet toe aan hun schoolopdrachten, waardoor ze worden uitgesloten van examens en studievertraging oplopen. Begeleiders geven vaak aan zonder overleg leerlingen/stagiairs te moeten begeleiden, terwijl ze daar ‘totaal geen tijd voor’ hebben.

Meldingen

Ruim driekwart van de meldingen is gedaan door stagiairs en een kwart door medewerkers die stagemisbruik hebben zien gebeuren in hun organisatie. 38 procent van de meldingen is afkomstig van MBO BOL-stagiairs. 31 procent van BBL-stagiairs en 25 procent door HBO- en Universiteit-stagiairs. 9 procent van alle meldingen zijn afkomstig uit de kinderopvangbranche. Dat zijn 168 meldingen.

Kinderopvang

Bij de branche Kinderopvang is die verdeling anders: daar zijn de meldingen voor de helft afkomstig van leerlingen en voor de helft van medewerkers. Ook geeft een relatief hoog percentage (61 procent) van de kinderopvangstagiairs aan ondanks de negatieve ervaringen toch te willen blijven werken in de sector. Voor de andere branches geeft slechts 44 procent van de stagiairs aan te willen blijven werken in de sector.

Melding van Linda

FNV publiceert een greep uit de meldingen van stagiairs én medewerkers. Linda werkt in de Kinderopvang: ‘Bij onze kinderopvang wordt het probleem van het tekort aan personeel niet serieus opgelost. Met als gevolg dat stagiairs worden ingevlogen om problemen op te lossen. Zo brak mijn collega op het werk haar vinger. Een bedrijfsongeval dus. Vanuit de directie werd geen enkele interesse in de collega getoond. Er werd geopperd dat zij maar moest komen, pijn moest onderdrukken met wat pijnstillers en een stagiaire van school of een andere locatie kon laten komen om op de volle groep te plaatsen. Zittend vanaf de bank moest de collega de stagiaire dan maar aansturen. De kinderen op het kinderdagverblijf zijn in de leeftijd van 0-4 jaar. Uiteraard hebben wij dit niet gedaan en is een andere collega teruggekomen van haar vrije dag.’

‘Bewustwording creëren’

Cor de Beurs, FNV-bestuurder Zorg & Welzijn: ‘Het doel van dit rapport is vooral om bewustwording te creëren over de problemen op de stageplaatsen. De volgende stap is nu aan de werkgevers en onderwijsinstellingen om met oplossingen te komen. Uiteraard denken we hier graag over mee. En natuurlijk krijgt dit rapport ook aandacht in onze reguliere contacten met werkgevers- en brancheorganisaties.’

Bekijk het rapport Meldpunt stagemisbruik in de Zorg & Welzijn >>

1 REACTIE

  1. Als ik van te voren had geweten hoe het zou gaan dan had ik afgehaakt. Ze zeiden niet wat je moest doen en het was alsof je alles verkeerd deed. Reageerden het op je af en sommigen voelen zich meer. Ik had er van te voren al geen goed gevoel bij. Ik kan moeilijk zeggen dat ik er een boerboel op af zal sturen omdat het mij niet zint. Een boerboelhond is eigenlijk niet geschikt als huisdier en wordt alleen in kennels gehouden. Ik had ook plannen om een spelotheek op te richten of speelgoedbank. Duurzaam educatief speelgoed gemaakt van hout of natuurlijk materiaal. Na een ontwikkelingsfase leveren ze het speelgoed weer in voor nieuw en zo hoef je niet telkens nieuw te kopen en het os ook nog goedkoper.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.