Groep bestuurders ten onrechte in Personenregister

Er is verwarring over een groep bestuurders die wel in het personenregister kinderopvang is meegenomen, terwijl dat niet had gehoeven. Toezichthouders zien achter deze namen nu rode kruizen staan in het Personenregister. DUO vraagt hen om dit signaal voorlopig te negeren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AdobeStock

Dit is te lezen in een nieuwsbrief van DUO, gericht aan toezichthouders van GGD GHOR en van gemeenten.

Nederlands Handelsregister

Het gaat om mensen die een niet-uitvoerend bestuurder zijn, enig aandeelhouders zijn of een gevolmachtigde. Zij hoeven toch niet over een geldig VOG te beschikken. Toch is deze groep wel meegenomen in het Personenregister Kinderopvang. Enig-aandeelhouders en gevolmachtigden staan in het Nederlands handelsregister (NHR). Niet-uitvoerende bestuurders staan hier niet in, maar staan alleen vermeld op het uittreksel van de Kamer van Koophandel. De toezichthouder kan dit alleen verifiëren bij de houder van een kinderopvangorganisatie.

Brief Van Ark

In februari stuurde staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark nog een brief waarin ze uitstel aankondigde voor een groep bestuurders die, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren, alsnog in het Personenregister moesten staan. Zij kregen extra de tijd om zich in het Personenregister in te schrijven. Het lijkt of er daarmee een groep bestuurders in het Personenregister terecht is gekomen, terwijl dat niet noodzakelijk was.

Oplossing

DUO vraagt toezichthouders en gemeenten om de rode kruizen die nu naar voren komen, te negeren. Er wordt naar een oplossing gezocht.

Zie ook de berichtgeving op de website van DUO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.