Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD constateert gastouderopvang zonder vergunning

Twee gastouderbureaus die actief zijn in Amsterdam en Diemen vangen met 70 gastouders 250 kinderen op zonder dat ze geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang. De GGD wil dat de twee bureaus uitgeschreven worden, maar de moederorganisatie van de twee bureaus komt daartegen in verweer.
AdobeStock

Dit blijkt uit een artikel in de Telegraaf. Het gaat om de gastouderbureaus MIAvoorgezinnen en MijnGastouderopvang die samengevoegd zijn in Lavide’s BV. Dit is een beursgenoteerd bedrijf, een voortzetting van Qurius. Zij stapten vorig jaar juli in de kinderopvang. In januari werd de overname van de twee gastouderbureaus bekend gemaakt. De discussie is nu echter wanneer deze overdracht is afgerond.

Wel juiste vergunningen

Uit allerlei correspondentie blijkt dat de overname in februari is afgerond. Maar bij Lavide stellen ze nu dat de gastouderbureaus nog steeds zelf actief zijn en dus wel over de juiste vergunningen beschikken om gastouderopvang te organiseren. Lavide-ceo Vincent Poorter zegt in de Telegraaf ’verbaasd’ te zijn over het oordeel van de GGD. ‘Er is geen enkele klant van die bureaus die via een van onze werkmaatschappijen wordt bediend’, zegt hij.

Geknoei met de datum

Maar de GGD beweert dat de oude gastouderbureaus helemaal niet meer geëxploiteerd worden en dat alle activiteiten contracten zijn overgenomen door Lavide. Ze vinden dit een ernstige situatie en adviseert de toezichthouder om de overgenomen gastouderbureaus uit te schrijven zodat er geen opvang meer kan plaatsvinden. Hun oordeel is onder andere gebaseerd op een contract van MIAvoorgezinnen waarop volgens de inspecteurs duidelijk met de datum is geknoeid. Ook zou in het jaarverslag van Lavide letterlijk staat dat de organisatie eigenaar is van de twee bureaus.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam neemt de zaak hoog op en gaat binnenkort in gesprek met gastouderbureau MijnGastouderopvang om te kijken of het bedrijf inderdaad nog actief is. Stel dat blijkt dat dit niet het geval is, dan zal het openbaar ministerie moeten beoordelen of Lavide vervolgd moet worden voor het exploiteren van gastouderopvang zonder vergunning. Ouders en gastouders krijgen in dat geval vier maanden de tijd om een nieuw gastouderbureau te vinden.

Lees hier het artikel in de Telegraaf

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.