Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten negeren handhavingsadvies GGD

Gemeenten kiezen er vaak voor niet tot handhaving over te gaan, terwijl de GGD-inspecteur dit wel adviseerde. Dit gebeurt in 2014 bij bijna 30 procent van de handhavingsadviezen in de kinderopvang.
De Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoeken in welke situaties de gemeenten besluiten om beredeneerd af te zien van handhavingsacties.
De Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoeken in welke situaties de gemeenten besluiten om beredeneerd af te zien van handhavingsacties. - Foto: ANP

Dit blijkt uit het landelijk rapport gemeentelijk toezicht kinderopvang 2014 van de Inspectie van het Onderwijs (IvhO). Gemeenten hebben in beginsel de plicht om tot handhaving over te gaan als de inspectie een tekortkoming heeft geconstateerd. Maar zij kunnen, met goede argumenten, ook besluiten niet te handhaven.

Pedagogisch klimaat

Het besluit om niet te gaan handhaven, wordt opvallend vaak genomen als een tekortkoming is gesignaleerd in het domein Pedagogisch klimaat. Dit domein houdt in dat de houder moet zorgdragen voor de uitvoering van het pedagogisch beleidsplan en voor het scheppen van mogelijkheden waarin kinderen hun sociale en persoonlijke competenties kunnen ontwikkelen. Bij de inspectie controleren ze juist scherp op dit domein, zeker nu minister Asscher van Sociale Zaken de focus van Het Nieuwe Toezicht op de pedagogische kwaliteit wil leggen. De Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoeken in welke situaties de gemeenten besluiten om beredeneerd af te zien van handhavingsacties.

Onaangekondigde bezoeken

De IvhO onderzoekt ieder jaar het toezicht en de handhaving op de kinderopvang en peuterspeelzalen door gemeenten. Zij concludeert voor 2014 dat gemeenten en GGD’en hun wettelijk taken steeds beter uitvoeren. 96 procent van de jaarlijks verplicht te onderzoeken locaties werden in 2014 daadwerkelijk gecontroleerd. Dit was in 2013 nog 92 procent. Bijna alle inspectiebezoeken zijn onaangekondigd. Dit aantal nam in 2014 toe tot 95 procent. In 2013 was dit nog 85 procent.

Hoe werd de gastouderopvang in 2014 gecontroleerd? En hoe vaak werden daar tekortkomingen geconstateerd? Lees meer >>

Starters

Gemeenten zijn vooral in januari en de zomermaanden druk met in- en uitschrijvingen in het LRKP. Simpelweg omdat dan de meeste locaties worden aan- dan wel afgemeld. In principe moet de GGD nieuwe locaties binnen drie maanden na de aanvangsdatum onderzoeken, maar in de praktijk stelt de GGD deze bezoeken uit omdat een groot deel van de locaties dan nog geen opvang verzorgt.

Status gemeenten

Minister Asscher is positief over hoe gemeenten en GGD’en het toezicht op de kinderopvang blijven verbeteren. Zo hebben 14 van de 15 gemeenten met een B-status (onvoldoende naleving van wettelijke taken) een verbetertraject afgerond en daarmee inmiddels de A-status teruggekregen. Één gemeente is van de A-status juist teruggevallen naar de B-status.

Hoe tevreden ben jij met het toezicht op de kinderopvang? Heeft jouw gemeente de boel goed op orde? Reageer hier >>

Administratie

De onderzoekers van de IvhO hebben moeite om de administratie van gemeenten te interpreteren. Dat komt omdat iedere gemeentehaar handhavingacties anders vastlegt in het systeem GIT (Gemeenschappelijke Inspectieruimte). Zij pleiten dan ook voor meer uniformiteit inde vastlegging van handhavingsacties.

Lees hier het volledige Landelijk Rapport Gemeentelijk Toezicht Kinderopvang 2014:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.