Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten goed op weg met Wet OKE

Gemeenten zijn hard bezig om de Wet OKE te implementeren. Dat gaat in de ene gemeente veel sneller en beter dan in de andere gemeente. Wel is er in alle gemeenten sprake van een kwaliteitsverbetering van peuterspeelzalen, een uitbreiding van het scholingsaanbod voor leidsters en veel betrokkenheid van organisaties en overheid.
Gemeenten goed op weg met Wet OKE
Foto: ANP

Dit concludeert het Kohnstamm Instituut na onderzoek in twaalf gemeenten. In 2010 trad de Wet OKE in werking. Het doel van de Wet was om de peuterspeelzaal toegankelijker te maken en om de kwaliteit te verbeteren. Het aanbod aan voorschoolse educatie moest door de Wet worden verbreed en doelgroepkinderen kregen makkelijker toegang tot de voorscholen. Verder werd een verbetering van het toezicht op de kwaliteit van peuterspeelzalen gewenst. Nu, drie tot vier jaar later, tonen peuterspeelzalen en gemeenten aan dat ze op bijna alle onderdelen inderdaad een vooruitgang hebben geboekt.

VVE op de agenda

Gemeenten hebben de regie bij de vertaling van de beleidsmaatregelen naar de lokale situatie. Zij zeggen de vrijheid die ze krijgen om het VVE-beleid te vormen zeer te waarderen. Daarbij zijn ze wel nieuwsgierig naar hoe andere gemeenten het doen en maken ze, in VNG-verband (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) graag gebruik van elkaars ervaringen. Door de Wet OKE zijn gemeenten aan zet om te overleggen met bestuurlijke partners in onderwijs, kinderopvang en voorschoolse voorzieningen. In alle gemeenten staat VVE op de agenda. Al is de ene gemeente wel verder met de uitwerking ervan dan de andere gemeente.

Structurele kwaliteit

Positief is dat de Wet OKE zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van reguliere peuterspeelzalen op de structurele kwaliteitskenmerken. Dit zijn o.a. de leidster-kindratio, de groepsgrootte en personele kwalificaties. Alle gemeenten hebben traditionele peuterspeelzalen omgevormd naar voorzieningen met voorschoolse voorzieningen in een combinatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Het aantal reguliere peuterspeelzalen is daarmee afgenomen, maar het aanbod van voorschoolse educatie is in alle gemeenten verruimd.

Scholing pm’ers

Ook positief is dat de Wet OKE in veel gemeenten heeft geleid tot een uitbreiding van het scholingsaanbod voor medewerkers in voorscholen. Er zijn bijvoorbeeld scholingsnetwerken opgezet die gekoppeld zijn aan kwaliteitssystemen op instellings- en gemeentelijk niveau. Het doel is dat er permanente scholing ontstaat om zo de kwaliteit van voorscholen te waarborgen.

Doelgroepkinderen

Loopt alles op rolletjes? Nee, concluderen de onderzoekers van het Kohnstamm Instituut. Niet overal zijn er voldoende VVE-plekken beschikbaar voor doelgroepkinderen, of het lukt niet om een verplicht aantal dagdelen of opvanguren voor doelgroepkinderen te realiseren. Verder lukt het niet overal om te voldoen aan de eis van twee beroepskrachten op de groep. Nu zijn er nog twee toezichthouders voor VVE-locaties: de GGD enerzijds en de Inspectie van het Onderwijs anderzijds. Een genoemde optie is om in de toekomst met één toezichtkader te werken.

Bekijk hier het onderzoek >>

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.