Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Venray: sluiting opvang was terecht

Was het terecht dat kinderopvang de Nissehof (Venray) in 2014 de deuren moest sluiten omdat de eigenaresse kinderen onheus bejegend zou hebben? Hierover is het eindoordeel nog steeds niet geveld. Het college van burgemeester en wethouders is echter duidelijk: de sluiting was terecht.
De Nissehof.jpg
De GGD kon in tweede instantie aanvullende stukken overleggen aan de gemeente over de sluiting van kinderopvang de Nissehof in Venray. - Foto: ANP Photo

Kinderopvang de Nissehof moest in 2014 haar deuren sluiten. Dit gebeurde nadat verschillende ouders  bij politie, gemeente en GGD melding hadden gemaakt van mishandelingen, bestaande uit te hard verbaal en fysiek aanpakken van kinderen. Met name de directrice werd daarvan verdacht. Zij ontkende alles meteen en de sluiting van de locatie was het gesprek van de dag. Kort na de sluiting ging de locatie failliet. Elf medewerkers verloren hun baan.

Bezwaarschrift

Nu twee jaar later reageert het college op een bezwaarschrift dat was ingediend door de eigenaresse. Ze werd vervolgens gesteund door de Commissie bezwaarschriften van de gemeente, de rechtbank in Roermond en de hoogste bestuursrechter de Raad van State. Deze organen vonden dat er onvoldoende motivering was om de locatie te sluiten. De Raad van State droeg de gemeente op om een nieuwe beslissing te nemen.

Onderbouwing inspectie

De gemeente nam daarop contact op met de GGD. Zij konden onderliggende stukken laten zien waaruit volgens de gemeente wel degelijk genoeg aanleiding in staat om de kinderopvang te sluiten. Deze stukken waren er twee jaar geleden nog niet. Het gaat om verklaringen van GGD-inspecteurs en mailwisselingen tussen de eigenaresse, medewerkers en ouders. De onderbouwing voor het besluit de locatie te sluiten in 2014, was er volgens de gemeente nu wel.

Raad van State

Als de eigenaresse de uitspraak wil veranderen, is er nog één weg om dat te doen: beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Als de gemeente dan alsnog in het ongelijk wordt gesteld, is de kans op een schadevergoeding voor de eigenaresse groot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.