Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderse gemeenten willen lat voor Plusopvang hoger leggen

Een aantal Gelderse gemeenten, waaronder Ede, Veenendaal en Nijkerk wil voor een grote groep kinderen stoppen met het financieren van Plusopvang. Liever zien ze dat kinderen met een zorgbehoefte naar de reguliere buitenschoolse opvang gaan. Deze inclusieve kinderopvang zou beter zijn voor het kind en het levert de gemeenten bovendien geld op.

Dit meldt Omroep Gelderland. Nu is het nog zo geregeld dat ouders van kinderen met een zorgvraag in de betreffende Gelderse gemeenten naar een speciale bso kunnen. Deze opvang wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Ouders betalen niks voor de opvang. De gemeenten willen van deze dure maatregel af. Niet alleen vanwege de kosten, ook omdat ze denken dat het voor deze groep kinderen beter is om naar een reguliere opvang te gaan. Zorg kan dan naar de bso toekomen in plaats van dat deze kinderen naar een speciale zorg-bso gaan.

Ede eerst

Het gaat om kinderen met een uiteenlopende behoefte aan ondersteuning: van kinderen met autisme of ADHD tot en met kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De gemeente Ede gaat als eerst stoppen met het financieren van de opvang van deze groep kinderen. Per 1 september moeten deze kinderen opgevangen worden op de reguliere bso. Ouders betalen dan zelf de kinderopvangkosten (de hoogte is afhankelijk van kinderopvangtoeslag). De gemeente blijft wel de extra ondersteuning financieren vanuit de Jeugdwet.

Inclusieve samenleving

Wethouder in Ede Leon Meijer zegt tegen Omroep Gelderland dat het aantal kinderen dat naar een BSO-plus ging in 2017 enorm is gestegen. De gemeente vindt dit niet langer meer passen in het beeld van een ‘inclusieve samenleving’. ‘Het Jeugdzorgbudget is bedoeld voor zorg en Jeugdzorg en is niet bedoeld voor buitenschoolse opvang.’ Kinderen met een vergaande beperking die niet passen in een reguliere opvang, kunnen straks nog wel terecht in een speciale plus-bso.

Besparing

Alleen al in Ede zou deze nieuwe werkwijze een besparing opleveren van 150.000 tot 250.000 euro op jaarbasis. De andere gemeenten die de lat voor de plusopvang hoger willen gaan leggen zijn Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel, Veenendaal, Renswoude en Rhenen. Of deze gemeenten dezelfde maatregelen nemen als de gemeente Ede, is nog niet bekend. Zij moeten hun exacte plannen nog gaan presenteren.

Bron: Omroep Gelderland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.