Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen herverdeling GOAB-budget in 2018

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
De herverdeling van de gelden voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) wordt uitgesteld. Staatssecretaris Dekker heeft bekend gemaakt dat hij dit overlaat aan het nieuwe kabinet. Wel wordt er 11 procent gekort.
Fotolia_48139166_Subscription_Yearly_XXL.jpg
De herverdeling van de gelden voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) wordt uitgesteld. - Foto: Fotolia

Eind mei 2017 heeft staatssecretaris Dekker de verdeling over gemeenten van de Rijksbijdrage voor het gemeentelijk onderwijsachterstanden beleid (GOAB) bekend gemaakt. Dit meldt bureau Buitenhek.

Verdeelsleutel

Dekker heeft besloten de implementatie van de nieuwe verdeelsleutel over te laten aan een volgend kabinet. Voor 2018 zal hij de huidige verdeling, op basis van de gewichtenregeling met peildatum 2009, ongewijzigd voortzetten. Wél handhaaft Dekker de bezuiniging en dat betekent dat alle gemeenten in 2018 te maken krijgen met een standaardkorting van 11 procent.

Uitzondering kleine gemeenten

Kleinere gemeenten worden minder gekort. Voor hen maakt Dekker drie uitzonderingen op deze korting voor 2018. Voor kleine gemeenten wordt het minimumbudget aan GOAB middelen van € 48.000 gehandhaafd en de 11 procent korting wordt niet toegepast op de extra € 5 miljoen die sinds 2017 in de begroting is opgenomen voor kwaliteitsverbetering in de niet-G37 gemeenten. Daarnaast wordt de 11 procent korting ook niet toegepast op de extra middelen die kleinere gemeenten ontvangen voor de scholing en toetsing van beroepskrachten in de voorschoolse educatie in het taalniveau 3F.

Reserves

In de brief wordt aangegeven dat de einddatum van de specifieke Rijkbijdrage voor GOAB met een jaar wordt verlengd, dat wil zeggen tot eind 2018. Dat betekent dat gemeenten de GOAB middelen die in de afgelopen jaren nog niet zijn uitgegeven mogen overhevelen naar 2018.

Anticiperen

Buitenhek raadt gemeenten aan die het risico lopen om na 2018 extra gekort te worden door de nieuwe verdeelsleutel (en de aanbieders die daar werken) om te anticiperen op de herverdelingseffecten na 2018.

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.