Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen handhaving bij onvoorziene afwijking vaste gezichten-criterium

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Als een kindercentrum door onverwachte overmacht tijdelijk niet kan voldoen aan het vaste gezichten-criterium, wordt hierop niet gehandhaafd. Dit schrijft staatssecretaris van Ark aan de Tweede Kamer. Zij heeft over dit punt overleg gevoerd met de VNG en GGD GHOR.
Zutphen-Bstatus
foto: AdobeStock

In de sector was een hoop onrust ontstaan toen bleek dat er ook gehandhaafd wordt als een kinderopvangorganisatie door overmacht niet kan voldoen aan het vaste gezichten-criterium. Bijvoorbeeld, als twee pm’ers zich tegelijk ziek melden. De VNG en GGD GHOR bleken strenger om te gaan met de eisen dan in de wet- en regelgeving beoogd was.

Onvoorzien

In de brief van de staatssecretaris staat dat er bij de gesprekken die ze voerde met GGD GHOR Nederland en de VNG  ‘overeenstemming is gebleken over het feit dat er bij de toetsing van het vaste gezichtencriterium situaties zijn die niet door de houder voorzien hadden kunnen worden. In dergelijke onvoorziene situaties kan de houder niet verweten worden dat hij niet voldoet aan de wettelijke eis.’ De staatssecretaris komt dan ook samen met de GGD GHOR Nederland en de VNG, tot de conclusie dat er geen sprake is van een overtreding bij onvoorziene omstandigheden. Deze specifieke omstandigheden worden opgenomen in het inspectierapport. De staatssecretaris laat weten dat situaties van vakantieverlof, studieverlof en langer durende ziekte geen onvoorziene situaties zijn.

Beleidsregel aanpassen

De staatssecretaris bereidt, in samenwerking met GGD GHOR Nederland en de VNG, een wijziging voor op dit punt voor van de Beleidsregel werkwijze toezichthouder kinderopvang. Ze wil daarin opnemen hoe de toezichthouder op deze eis toeziet. Ze verwacht deze wijziging in samenspraak met GGD GHOR Nederland en de VNG op korte termijn in te voeren. Van Ark zal gemeenten en GGD’en vragen in de geest van deze afspraak te handelen totdat de beleidsregel gereed is.

1 REACTIE

  1. Het is niet meer dan logisch dat overmacht niet tot een overtreding en dus ook niet tot handhaving kan leiden. Het blijft vooralsnog onduidelijk – in die gevallen waar er geen sprake is van overmacht maar wel van een overtreding met eventueel verzachtende omstandigheden, hoe de GGD en gemeenten dat nu precies gaan beoordelen. Wat dat betreft is de eerdere Notitie van GGD GHOR en de VNG niet concreet genoeg. ‘Optimaal zorgen voor stabiliteit en emotionele veiligheid’ is een mooi volzin, maar in de praktijk kan je daar alle kanten mee op. Het zou fijn zijn als de staatssecretaris (zijnde de wetgever) ook daarover snel meet helderheid gaat verschaffen.Deze sector heeft behoefte aan rust en rechtszekerheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.