Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geef uw mening over de nieuwe financiering kinderopvang

Marianne Velsink
Minister Asscher van Sociale Zaken wil graag van kinderopvangprofessionals en ouders weten hoe zij denken over zijn voorstel voor een nieuw financieringssysteem voor kinderopvangtoeslag. Deze moet vereenvoudigd worden vindt de minister. Er kan tot 12 maart gereageerd worden op het voorstel.
Internetconsultatie financiering.jpg
Minister Asscher wil met de nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag vooral ouders ontzien.

Deze internetconsultatie geeft de minister een goede indruk wat er zoal leeft bij belanghebbenden van het voorstel. Minister Asscher wil met de nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag vooral ouders ontzien. Nu moeten ouders hun inkomen inschatten waardoor zij jaren later soms nog voor grote verassingen komen te staan. Met de nieuwe financiering  wordt de hoogte van de bijdrage vastgesteld op het inkomen van twee jaar terug.

Digitale portemonnee

Nieuw is dat de kinderopvangtoeslag met het nieuwe systeem direct op de rekening van de kinderopvangorganisatie wordt gestort. Ouders hoeven alleen het resterende bedrag naar de kinderopvangorganisatie over te maken. Dit kunnen zij doen via een digitale portemonnee. DUO is voortaan de uitvoerder van dit systeem.

Kritiek en zorgen

Vanuit de kinderopvang is er al veel kritiek geuit op de plannen. In een rondetafelgesprek over de nieuwe financiering uitten de aanwezigen, kinderopvangondernemers en vertegenwoordigers van belangenorganiaties, hun zorgen. ‘De betaling van de vergoeding van de ouder aan de gastouder wordt hiermee nog gecompliceerder gemaakt’, aldus Hubért Agtenberg van ViaViela. Ook zijn er zorgen over de enorme investeringen in een nieuw ICT-systeem. Leo Houwen van de Brancheorganisatie: ‘Er is een lappendeken aan ICT in de kinderopvang. Dat moet allemaal worden aangesloten bij het systeem van DUO.’ Verder zijn er zorgen over eventuele betalingsachterstanden en de liquiditeitsrisico’s voor kinderopvangondernemers.

‘Al met een week vertraging ontstaan voor veel organisaties direct liquiditeitsproblemen waardoor de organisaties niet meer aan verplichtingen kunnen voldoen’. Lees deze en andere kritiek vanuit de kinderopvangbranche op de nieuwe financiering. Naar het artikel

Reageren

Belanghebbenden kunnen via de internetconsultatie op alle delen uit het wetsvoorstel reageren. Dit kan anoniem, alleen met een directe reactie richting het ministerie of door de reactie aan de voorkant te publiceren. Het is mogelijk om een reactie in een word-document of pdf-document te verwoorden en die als bijlage in te sturen. Reageren kan tot 12 maart.

Naar de internetconsultatie >>

De nieuwe financieringssystematiek voor de kinderopvang wordt niet in één keer ingevoerd per 1 januari 2018. Minister Asscher wil dat moment uitstellen of de systematiek geleidelijk invoeren. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.