Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebrekkige controle op huisgenoten gastouders

Marianne Velsink
Als (volwassen) huisgenoten van gastouders een overtreding begaan, verliezen zij hun VOG en de gastouder daarmee het recht op opvang op dat adres. Een oplossing is dat de huisgenoot uit het opvang-adres wordt geschreven. Maar niemand controleert of deze persoon ook daadwerkelijk vertrekt.
In 2013 al uitten Nederlandse GGD's hun zorgen over de controle van gastouders en hun huisgenoten.
In 2013 al uitten Nederlandse GGD's hun zorgen over de controle van gastouders en hun huisgenoten. - Foto: ANP Xtra

Het zijn vooral huisgenoten van gastouders die “gesnapt” worden door de continue screening in de kinderopvang. Veelal gaat het om zeden-, gewelds- of drugsmisdrijven.  Het gevolg is dat gastouders hun opvangactiviteiten niet langer meer vanaf het adres mogen uitoefenen waarop hun partner, kind of ander familielid zonder VOG ingeschreven is.

Maas in de wet

Gastouders die om deze reden hun vak niet meer uit kunnen oefenen, kiezen er vaak voor om de huisgenoot in kwestie uit te laten schrijven op hun opvangadres. Maar vervolgens controleert niemand of dat daadwerkelijk gebeurd is. In 2013 al uitten Nederlandse GGD’s hun zorgen over de controle van gastouders en hun huisgenoten. In de Leeuwarder Courant zegt Gerda Kalsbeek van GGD Fryslân dat dit een maas in de wet is. ‘Dit is namelijk niet iets wat GGD-inspecteurs kunnen of mogen controleren.’

Stoppen met opvang

In Friesland hebben tot dusverre zes gastouders te maken gehad met het beëindigen van een geldige VOG van hun huisgenoot. Vier van deze huisgenoten vroegen alsnog een VOG aan, maar kregen deze niet. De gastouders stopten met hun opvang. Één huisgenoot liet zich uitschrijven uit het opvang-adres. Van nog één huisgenoot werd de VOG uiteindelijk toch verstrekt omdat de overtreding niet ernstig genoeg bleek te zijn.

Is het terecht dat volwassen huisgenoten van gastouders deel uitmaken van de continue screening of voert dit te ver? Reageer onderaan het artikel >>

Continue screening

Minister Asscher gaf onlangs toestemming aan gemeenten om op verzoek te controleren of een huisgenoot van een gastouder, die zijn VOG verloren is door een misdrijf, verhuisd is. Maar de minister vertelt niet wie dat verzoek moet doen en volgens de landelijke Handleiding Continue Screening is dit ook niet verplicht. De controle op het daadwerkelijke vertrek van de huisgenoot zonder VOG lijkt daarmee onvoldoende te zijn.

Inspectie gastouders

De inspectie van gastouders blijft achter bij de inspectie van kinderopvanglocaties, zo bleek onlangs uit een rapportage van de Inspectie van het Onderwijs. Gemeenten hoeven 5 procent van de geregistreerde gastouders op jaarbasis te controleren. Nieuwe gastouders moeten allemaal meteen worden gecontroleerd, maar dit gebeurt in 93 procent van de gevallen.

Minister Asscher werd kritisch ondervraagd over het toezicht op de gastouderopvang. Hij geeft toe dat gastouderopvang een kwetsbare vorm van kinderopvang is omdat er sprake is van één contactpersoon. Maar hij maakt zich geen zorgen over de veiligheid van gastouderopvang in Nederland. Lees hier waarom niet >>

Aangekondigde inspectie

Gastouders krijgen in principe met zowel aangekondigde als onaangekondigde inspecties te maken. Meestal zijn de bezoeken echter aangekondigd. Als een huisgenoot zonder VOG toch nog op het opvangadres woont, kan hij/zij maatregelen nemen. Kalsbeek (GGD Fryslân): ‘Die huisgenoot zorgt wel dat hij weg is als de GGD langskomt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.