Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fontys start tweejarige opleiding tot Pedagogisch Coach

Frida Noordzij
Met ingang van het nieuwe schooljaar start Fontys Hogescholen een nieuwe tweejarige opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional. Met deze (aanvullende) opleiding, kunnen pedagogisch medewerkers aan de slag als pedagogisch coach en kindmentor.
Willeke van der Werf
Foto: AdobeStock

Om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren, worden er steeds meer en hogere kwaliteitseisen gesteld aan de kinderopvang, opvanglocaties en medewerkers. Vanaf 2019 moeten kinderopvangorganisaties met een pedagogisch coach of pedagogisch beleidsmedewerker werken.

Bijscholen

Kinderopvanghouders kunnen nieuw personeel aannemen om die rol te vervullen, of huidig personeel bijscholen. Dat laatste lijkt het meest voor de hand liggend. Mbo-4 opgeleide beroepskrachten kunnen de rol van pedagogisch coach vervullen, maar moeten wel bijscholing volgen op het gebied van coaching en/of pedagogiek voor kinderen van 0-13 jaar. Dit geldt ook voor medewerkers met een docentenopleiding (minimaal hbo-niveau). De Associate degree (Ad) Pedagogisch Educatief Professional (PEP) leidt pm’ers op tot pedagogisch educatief professional op hbo-niveau. ‘Ze leren werken binnen een breder team en om een spilfunctie te vervullen in het netwerk rondom een kind. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor collega’s en ze kunnen hen coachen en begeleiden. Daarnaast begeleiden ze kinderen bij activiteiten en versterken ze het partnerschap met ouders’, meldt Fontys op de website.

Niveau 5

De opleiding duurt twee jaar en zit qua niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor (niveau 6). Ad’s moeten het gat daartussen, niveau 5, vullen. Vakblad Vroeg sprak met opleidingscoördinator Corrie Priems. ‘Deze Ad PEP is vooral dan ook bedoeld voor studenten die van het mbo afkomen en voor wie een bachelor net te hoog gegrepen is, maar zich toch verder wil ontwikkelen’, legt Priems uit. ‘De Wet IKK eist dat de kinderopvang meer hbo’ers aanneemt voor verschillende functies, zoals een pedagogische coach. Maar ook op gebied van educatieve expertise, zoals een beleidsmedewerker. Met de opleiding Ad PEP leiden we studenten op die verschillende rollen kunnen vervullen op hbo-niveau.’

De opleiding gaat in september 2018 van start in Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. De eerste zestig studenten hebben zich inmiddels aangemeld.

Bron: Vakblad Vroeg, Fontys


Eerder dit jaar publiceerden wij een overzicht van opleidingen die volstaan voor de functie pedagogisch coach/pedagogisch beleidsmedewerker. Naast de genoemde Associate degree van Fontys, is in dit artikel een overzicht te vinden van goedgekeurde opleidingen. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.