Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Flexibele kinderopvang bestaat al lang’

De plannen van Randstad om bij kinderopvangorganisatie SKSG een nieuwe formule te starten voor flexibele kinderopvang, stuiten op onbegrip bij veel kinderopvangondernemers. 'Flexibele opvang bestaat al lang in allerlei delen van Nederland', aldus een kinderopvangondernemer. De flexibele ondernemers staan te trappelen om te laten zien dat flexibele opvang niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit.
'Flexibele kinderopvang bestaat al lang'
Foto: ANP

Kindercentrum Jodocus in Uithuizen werkt al jaren met een flexibel aanbod waarbij ouders met een strippenkaart kinderopvang kunnen afnemen op een door hen gewenst moment. Dat kan zelfs nog een dag van tevoren worden aangevraagd en is altijd voor minimaal drie aaneengesloten uren. Inge Holtkamp van de kinderopvangorganisatie is ervan overtuigd dat dit flexibele aanbod niet ten koste gaat van de kwaliteit: ‘Wij bieden verantwoorde kwaliteit in een voor kinderen veilige en geborgen omgeving, maar kunnen toch tegemoetkomen aan de flexibele vraag van ouders.’

Ouderwets

Christie Vermaesen, eigenaar van het flexibele kindercentrum Klokje Rond in Veldhoven, noemt de veronderstelde tegenstelling tussen flexibiliteit en kwaliteit ‘ouderwets’. ‘Flexibele opvang betekent geen puinhoop! We hebben een zeer goed doordacht, uitgewerkt en doorgevoerd pedagogisch beleid met vaste leidsters en een goed ontwikkelingsklimaat.’ Ze verwijst naar de positieve GGD-inspectierapporten van de organisatie waaruit blijkt dat flexibele opvang niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit.

Onlangs reageerde oudervereniging BOinK op het plan van randstad om flexibele opvang te bieden voor flexwerkers. BOinK vindt dat de kinderopvang voor een onmogelijke opdracht staat. Met de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, wordt het voor kinderopvangorganisaties steeds lastiger om de gewenste pedagogische kwaliteit te leveren. Lees meer

In beweging

Meer flexibele kinderopvangorganisaties verbazen zich over de “uitvinding” van Randstad om flexibele opvang te bieden voor flexwerkers. ‘Uitzendbureau Randstad blijkt niet op de hoogte te zijn van het feit dat collega- ondernemers in het land al zeer gericht zijn op de vraag van de klant’, zegt Ingrid Weijens, directrice van kinderopvangorganisatie Monkey Donky Speelhuis in Groningen. ‘Er is veel beweging in opvangland. Door een beperkt aantal klanten en weinig tot geen wachtlijsten worden er hogere eisen gesteld aan aanbod en kwaliteit. Dat wil echter niet zeggen dat de hele kinderopvangbranche achter de feiten aanloopt.’

Zeven dagen per week open

Toch lijkt er sprake van een toename van flexibele kinderopvang. Daarnaast gaat het flexibele aanbod steeds verder. Kinderopvangorganisatie de Co.ver. Het Kinderparadijs in Capelle aan den IJssel kondigde onlangs aan om de openingstijden uit te breiden naar 7 dagen per week. Door de week is het kindercentrum open tot 22.00 uur. ‘Wij denken met deze vorm van opvang ook aan de kinderen die, als ouders in de avond of weekend werken, van hot naar her worden gesleept. Wij zijn van mening dat ook deze kinderen een stabiele opvang verdienen’, aldus het persbericht van de kinderopvangorganisatie.

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ti Ta kinderopvang vlakbij Alkmaar werkt al sinds 2013 met flexibele kinderopvang, waarbij de kwaliteit beslist gehandhaafd blijft. Ouders wensen alleen nog te betalen voor de uren die ze daadwerkelijk afnemen en dat is bij ons mogelijk. Luisteren naar klantvraag heet dat en met een kleine organisatie is dat heel snel mogelijk om daarop in te spelen voor een betaalbare prijs. Naast kwaliteit en flexibiliteit zijn wij ook nog eens een groene kinderopvang, wat zeer door ouders en kinderen wordt gewaardeerd. Dus flexibele kinderopvang bestaat allang en laten we nu eens met zijn allen de schouders eronder zetten om de toegevoegde waarde van kinderopvang voor ieder kind te benadrukken i.p.v. het steeds maar te noemen dat het een middel is zodat ouders kunnen werken.

  3. Bij kc Jodocus hebben we een minimale afname per week van 3 uren. Verder hebben voornamelijk de ouders voordeel bij het flexibele opvang systeem. Tenslotte betalen zij de opvang ook gedeeltelijk zelf. De kwaliteit blijft en de kinderen krijgen de zorg en toewijding die zij verdienen.

  4. Mooi artikel. Flexibiliteit zit overigens niet alleen in openingstijden maar ook vooral in de vrijheid van inplannen. Geef ouders ruimte en vrijheid wanneer hun kinderen komen spelen. Mooie is dat kinderopvang in Nederland aan het leren is….waar blijft Boink?

  5. Flexibele opvang biedt KDV Doortje ook al geruime tijd in Culemborg.
    Zo simpel als ‘wat je gebruikt is wat je betaald’ voor een uurprijs van
    € 6,74 per uur met openingstijden mogelijk van 7:00 uur tot 19 uur.
    Je geeft aan wat jouw ideale opvang zou zijn en wij regelen dat dit mogelijk is binnen de Wet kinderopvang.
    De kwaliteit blijft hoog in het vaandel staan. Ouders zijn zeer tevreden!
    Gr Gedy

  6. Als ik op de website van een bovengenoemd kdv kijk, komt drie uur opvang per week uit op 9,05 per uur.
    Kan me voorstellen dat het voor ouders goedkoper (door KOT) is om dan toch een heel dagdeel af te nemen. Blijft dan van flexibel weinig over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.