Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fiscus ‘pauzeert’ dwanginvordering toeslagen

De Belastingdienst stopt voorlopig met het terugvorderen van toeslagen van zeker 8.500 mensen, waaronder kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Snel gaat eerst laten uitzoeken of de dwangvorderingen terecht zijn.
Staatssecretaris Menno Snel. Foto: ANP

Staatssecretaris Snel van Financiën zegt toe, mede door de huidige discussie en de uitspraak van de Raad van State, dat hij het gehanteerde beleid ten aanzien van opzet/grove schuld zal heroverwegen. Ook de Auditdienst Rijk (ADR) zal in zijn onderzoek aandacht schenken aan opzet/grove schuld-kwalificaties die in het verleden zijn gegeven.

In afwachting hiervan heb ik toegezegd de “pauzeknop” te hanteren. Dit houdt het volgende in. Ten eerste zal ik voor alle toeslagen voorlopig geen nieuwe dwanginvorderingsmaatregelen nemen in gevallen waarin een persoonlijke betalingsregeling wegens opzet/grove schuld is afgewezen. Bij dwanginvorderingsmaatregelen valt te denken aan een loonbeslag, verrekening en verkoop van een inbeslaggenomen auto. Lopende dwanginvorderingsmaatregelen zal ik opschorten. Ten tweede zal ik bij alle nieuwe verzoeken om een persoonlijke betalingsregeling voor een toeslagschuld voorlopig geen onderzoek doen naar opzet/grove schuld, tenzij er in het voortraject (de toekenningsfase) een inmiddels onherroepelijk geworden vergrijpboete is opgelegd of strafrechtelijke vervolging is ingesteld. Dit geldt ook voor verzoeken die nog niet onherroepelijk vaststaan, omdat er bijvoorbeeld nog een bezwaar- of beroepsprocedure loopt. Mijn toezegging geldt in beide situaties in ieder geval totdat het eindrapport van de commissie-Donner en het rapport van de ADR zijn gepubliceerd. Na die publicatie zal ik bezien op welke wijze omgegaan wordt met de oude gevallen.

Ik voeg daaraan toe dat ik ook de reeds lopende dwanginvorderingsmaatregelen in de overige CAF-zaken, in lijn met CAF 11, tijdelijk opschort. Dat geldt ongeacht of er sprake is van opzet/grove schuld. Eerder had ik al besloten geen nieuwe dwanginvorderingsmaatregelen toe te passen en geen onomkeerbare handelingen te verrichten met betrekking tot reeds in beslag genomen zaken. Door de vertraging die is ontstaan in het bieden van een passende oplossing, zeg ik nu een volledige pauze van de dwanginvordering, dus inclusief lopende verrekeningen en loonbeslagen, toe in alle CAF-overige zaken. Ook zal de Belastingdienst per brief aanbieden om lopende betalingsregelingen te pauzeren. Gedurende de pauze zal geen invorderingsrente in rekening worden gebracht. Deze toezegging geldt in ieder geval totdat het eindrapport van de commissie Donner en het rapport van de ADR zijn gepubliceerd.

Betalingsregeling

Wanneer er geen sprake is van opzet of grove schuld, komt een toeslaggerechtigde die de ontvangen toeslagvoorschotten moet terugbetalen automatisch in aanmerking voor een standaardbetalingsregeling van 24 maanden. Ook kan de toeslaggerechtigde een persoonlijke betalingsregeling aanvragen, waarbij rekening wordt gehouden met de betalingscapaciteit en wordt afgezien van de inning van een restschuld.

Als het ontstaan van de terugvordering is te wijten aan opzet of grove schuld van de toeslaggerechtigde, dan komt hij niet in aanmerking voor een persoonlijke betalingsregeling en daarmee ook niet voor het afzien van inning van een restschuld.

Inmiddels is de Belastingdienst gestart met de uitvoering van bovenstaande toezeggingen. Op de website van Toeslagen zijn deze nader toegelicht. Daarnaast staan de medewerkers van de Belastingtelefoon klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Lees de Kamerbrief van staatssecretaris Menno Snel >>

Het toeslag-dossier

‘Fraudeur’
De Belastingdienst zou systematisch, ook als daar geen bewijs voor was, gedupeerde ouders in de toeslagaffaire als fraudeur bestempeld hebben. Het CDA eist onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze van de fiscus en of deze zich wel aan de wet houdt. Lees meer >>

Raad van State
De Belastingdienst kan onder bijzondere omstandigheden afzien van het terugvorderen van te veel betaalde kinderopvangtoeslag. Dat bepaalt de Raad van State. De fiscus krijgt meer ruimte om maatwerk te leveren. Lees meer >>

Toeslag-app
Het kinderopvangtoeslagsysteem verbeteren, dat wil de Belastingdienst. Daarom ontwikkelt de Belastingdienst samen met het ministerie van SZW een kinderopvangtoeslag-app waarmee ouders tussentijds wijzigingen omtrent kinderopvang kunnen doorgeven. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.