Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment tweetalige dagopvang start in 2017

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die naast het Nederlands ook een andere taal aan kinderen willen aanbieden, kunnen vanaf 1 juli 2017 meedoen aan een experiment. In dit drie jaar durende experiment wordt gekeken wat kinderen leren van deze tweede taal en of dat de taalverwerving van het Nederland ook beïnvloedt.
1Tweetalig.jpg
Beroepskrachten die de tweede taal gaan aanbieden

Minister Asscher van Sociale Zaken kondigt het experiment aan met een brief aan de Tweede Kamer en een officieel ontwerpbesluit. In totaal kunnen twintig locaties aan het experiment meedoen: vijftien kinderdagverblijven en vijf peuterspeelzalen. De tweede vreemde taal mag alleen Engels, Duits of Frans zijn.

Voorwaarden

Meedoen aan het experiment betekent ook deelname aan het onderzoek naar de effecten. Verder moeten locaties aan bepaalde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen. In het pedagogisch beleidsplan moet bijvoorbeeld een rooster worden opgenomen waaruit blijkt dat de tweede taal inderdaad 50 procent van de tijd wordt aangeboden aan kinderen. Dit mag niet gebeuren in de tijd van het Nederlandse VVE-programma. Ook moeten ouders in de vorm van de oudercommissie instemmen met deelname aan het experiment. Voor de overige ouders moet er een communicatiestrategie zijn.

Sinds september 2016 mogen bso’s tweetalige opvang aanbieden. Aan welke voorwaarden moeten zij voldoen en hoe werkt het precies? Lees meer in dit artikel

Beroepskrachten

Beroepskrachten die de tweede taal gaan aanbieden, moeten in het bezit zijn van een certificaat of diploma waaruit blijkt dat hij/zij de taal op ten minste niveau B2 van het Europees Referentiekader voor Talen beheerst. Dit moet zowel voor de vaardigheden gesprekken voeren, lezen, luisteren en spreken.

Ervaringen uitwisselen

Locaties die mee willen doen, kunnen een aanvraag indienen bij het ministerie van Sociale Zaken. Hoe dat precies in z’n werk gaat, is nog niet bekend. De aanmeldingen worden inhoudelijk bekeken. Meedoen aan het experiment betekent ook meedoen aan bijeenkomsten met andere deelnemers aan het experiment waarbij kennis en ervaring wordt uitgewisseld.

Experiment

Het experiment duurt in principe drie jaar. Maar als eerder blijkt dat de kwaliteit van de kinderopvang of het peuterspeelzaalwerk lijdt onder het experiment, kan worden besloten er eerder mee te stoppen. Als een locatie niet meer voldoet aan de voorwaarden, kan het ook tussentijds stoppen met het experiment.

Informatie over de aanmelding volgt. Lees hier het ontwerpbesluit van minister Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.