Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquête over gebruik foto en video in de kinderopvang

Marianne Velsink
Kinderopvangorganisaties beschikken over privacygevoelig beeldmateriaal van kinderen. Als straks de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) van kracht gaat, veranderen ook de regels over het bewaren en delen van deze informatie. Sardes gaat, in samenwerking met een student, uitzoeken hoe kinderopvangorganisaties nu omgaan met deze informatie.

In een enquête worden houders en medewerkers van kinderopvangorganisaties gevraagd naar het huidige gebruik van foto en video van kinderen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of ouders toestemming hebben moeten geven voor het maken van foto’s en video’s van hun kinderen, met welke apparaten de beelden geschoten worden, waar en hoe lang het materiaal bewaard wordt en welke ouders toegang hebben tot de beelden.

Nieuwe wet

De Algemene verordening persoonsgegevens gaat in de hele Europese Unie in per 25 mei 2018. Deze wet vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Alle organisaties die gegevens verwerken van personen, dus ook de kinderopvang, moeten zich houden aan strengere regelgeving. Deze gaat zowel over het omgaan met gegevens van werknemers, van ouders en kinderen en ook over het gebruik van social media.

Enquête

Bouke Venderink voert de enquête over het gebruik van beeldmateriaal in de kinderopvang uit in het kader van de opleiding Business IT & Management. Sardes ondersteunt de enquête. Het invullen van de enquête kost ongeveer 5 minuten.


Mieke Dijkman van Valegis Advocaten zet in een serie artikelen op Management Kinderopvang en Kinderopvangtotaal de belangrijkste veranderingen op een rij. Deel 1: De veranderingen in het bewaren en delen van privacygegevens van werknemers. Lees dit artikel hier (alleen voor abonnees)


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.