Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerder naar buiten en meer drinkmomenten

Bij veel kinderopvangorganisaties is een hitteprotocol van kracht deze dagen. Wist je dat je als kinderopvangorganisatie zelfs verplicht bent om de hitte in en buiten het pand in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen?
ANP

Er is sprake van een hittegolf in Nederland. Kinderen vallen onder de groep kwetsbaren omdat ze niet zelf verantwoordelijkheid voelen en dus ook geen actie ondernemers als ze het te heet hebben. Deze taak ligt bij hun verzorgers. De kinderopvangorganisaties die onder de SWKGroep vallen (onder andere Triodus en Kern Kinderopvang) vertelden gisteren via Twitter dat dagritme en activiteiten worden aangepast aan het extreme weer. ‘We gaan eerder  op de dag naar buiten, we spelen vaak met water en bieden natuurlijk zoveel mogelijk schaduwplekken aan.’

Meer hoeden, petjes en witte shirts

Ook andere kinderopvangorganisaties nemen deze dagen maatregelen. De bekende maatregelen zijn natuurlijk; insmeren op vaste tijden, veel met water spelen, meer schaduw in de buitenruimte en meer water aanbieden. Maar je ziet ook andere maatregelen voorbij komen: Zo organiseert een kinderdagverblijf dat er meer beschermende kleding op de groepen aanwezig is zoals hoeden, petjes en witte shirts, een andere organisatie zorgt voor meer hygiëne in de keuken en sanitaire voorzieningen en een kinderdagverblijf houdt de kinderen tussen 13.00 en 15.00 uur sowieso binnen.

Ventileren: wanneer wel en niet?

Het Landelijk centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) heeft een richtlijn opgesteld. Hierover berichtte de geschillencommissie vorig jaar op de website. Er staat in ieder geval in dat een kindcentrum maatregelen moet nemen als de binnenruimte 26 graden of hoger is. Het heeft natuurlijk geen zin om deuren en ramen open te zetten als het buiten warmer is dan binnen, maar ventileren (bijvoorbeeld met een ventilator) is wel van belang. Zodra het buiten afkoelt, heeft het wel zin om te ventileren. In een brochure van GGD Gelderland Zuid wordt geadviseerd om ’s nachts zoveel mogelijk te ventileren.  Het is natuurlijk ook afhankelijk van het type ventilatie of de ramen open moeten. Bij balansventilatie is het beter om ramen helemaal niet open te zetten. De mechanische ventilatie moet juist ’s nachts aan blijven staan voor een prettiger binnenklimaat.

Het is hartje zomer en we zitten middenin een hittegolf. Dus halen wij de tips weer uit de kast om huidverbranding bij kinderen te voorkomen. Lees hier 15 tips

Bekijk de brochure Wat te doen bij hitte op school of kinderopvang?

Lees hier tips van het RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.