Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een goede taalontwikkeling bepaalt het geluk van een kind’

De eerste 1001 dagen in het leven van een kind, gerekend vanaf de conceptie, zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het brein en cognitieve vaardigheden. Een onderzoeksteam focust met medewerking van Partou Kinderopvang op wat dit betekent voor de taalontwikkeling.  
© Monkey Business / stock.adobe.com

De eerste 1001 dagen in het leven van een kind bepalen voor een belangrijk deel hoe dat kind de rest van zijn of haar leven functioneert, aldus een artikel in vakblad Vroeg. Tijdens deze vroege ontwikkeling wordt de hersenstructuur gevormd, die samen met het genenpakket en invloeden van buitenaf van groot belang is voor de ontwikkeling. De gevolgen kunnen dan ook groot zijn als er ergens in dit samenspel iets misgaat.

Het is echter lang niet altijd duidelijk waar het dan precies misgaat, en wat we daaraan kunnen doen. Een team wetenschappers uit verschillende vakgebieden gaat daarom samen met partners van buiten de universiteit met dit thema aan de slag. Hierbij focussen zij op de vroege taalontwikkeling.

Bepalend voor geluk

Een goede taalontwikkeling is bepalend voor het welzijn en het geluk van jonge kinderen, ook later in hun leven. Je gebruikt taal immers om duidelijk te maken wat je wilt, te communiceren met je ouders of leeftijdsgenoten en elkaar te begrijpen. Maar ook op school leer je via mondelinge en schriftelijke instructies. Met een taalachterstand of taalontwikkelingsstoornis is het risico op een leerachterstand groter, met alle gevolgen van dien.

Door hun kennis te bundelen, willen de onderzoekers vroege hersenontwikkeling beter leren begrijpen. Wat gebeurt er in het brein? Welke interne factoren hebben effect op dit proces in die kritieke eerste 1001 dagen? Welke invloeden van buitenaf zijn bepalend? En waardoor ontstaan verschillen tussen individuele kinderen?

Partou Kinderopvang

Om deze vragen te beantwoorden, werken de onderzoekers samen met maatschappelijke partners, waaronder het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Partou Kinderopvang.

Ben je geïnteresseerd in dit thema? Neem dan contact met op met onderzoeker Tessel Boerma via T.D.Boerma@uu.nl of 030 253 5713.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.