Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-waste race van start: ‘Meer dan alleen spullen inzamelen’

Wie heeft er niet ergens een schoenendoos liggen met nostalgie in de vorm van kabels, snoeren en misschien nog wel die eerste klaptelefoon? De E-waste race is een landelijke wedstrijd tussen scholen in verschillende regio's om zoveel mogelijk electronisch afval uit de buurt op te halen. Kinderen uit groep 8 van onder meer de basisscholen IKC Merwede en De Driemaster uit Hardinxveld-Giessendam zijn vorige week aan het inzamelen geslagen. Locatieleider Gabriëlle van der Hel coördineert de wedstrijd op De Driemaster: ‘De wereld van kinderen is nu heel klein, daarbinnen leeft het gewoon enorm’.

Waar leerlingen voorheen nog langs de deuren gingen, regelen beide scholen nu alles coronaproof. Op eco school De Driemaster heeft Sera uit groep 8 een website gemaakt en er hangen overal zelfgemaakte posters. Voor Gabriëlle gaat het echt om het meedoen: ‘We winnen meestal niet, we zijn maar een kleine school. We doen mee uit het kader van duurzaamheid en de kinderen vinden het heel leuk: kijken elke dag even wat er bijgekomen is, helpen met registreren. Het gaat veel verder dan spullen inzamelen.’

Zolder

Met het inzamelen scoren de scholen punten die op de website worden bijgehouden. Na vier weken is de winnaar bekend. Bij ‘concurrent’ IKC Merwede merkt groep 8-leraar Robbert Donk dat kinderen dit jaar ‘lekker inventief’ zijn: ‘Voorgaande jaren gingen ze elke deur af, mensen renden naar zolder om nog spulletjes te pakken. Het is jammer dat dit nu niet kan, maar ze hebben wel een e-waste karretje bij de supermarkt geregeld en er staat een pallet voor de school. Ook via social media bereiken ze familie en vrienden.’

Leerzaam

Leerzaam is het ook nog eens: ‘De één sorteert de electronica, de ander registreert het en de volgende keurt het goed. Daarna gaat het de container in.’ Stelregel is dat de spullen hanteerbaar moeten zijn: een stofzuiger kan, een wasmachine niet. Snoeren, telefoons, oude laptops, beeldschermen maar ook allerlei klein huishoudelijk spul – van babyfoon tot staafmixer – tellen mee voor de wedstrijd.

Bewustwording

Uit onderzoek van de TU Eindhoven is gebleken dat de race om het afval zorgt voor een positieve gedragsverandering en meer bewustwording bij leerlingen en hun directe omgeving, zoals ouders en leerkrachten, over het recyclen van elektronisch afval. Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

De organisatie van de E-waste race verzorgt gastlessen waarbij ze aandacht besteden aan het hergebruik van elektronische apparaten. Ook geven ze workshops waarbij kinderen leren wat er allemaal aan de binnenkant van een apparaat zit, zodat ze zien dat iets repareren ook vaak nog kan.

14.000 kilo

Sinds 2014 zijn er al 93 regionale races tussen scholen gehouden en hebben bijna 1000 teams meegedaan. Gemiddeld wordt er zo’n 14.000 kilo per race aan electronisch gewicht ingezameld. Op 1 april wordt bekendgemaakt welke scholen de eerste regionale races van dit jaar winnen.

Wist je dat…

  • 84% van oude laptops nog hergebruikt kan worden?
  • elektronisch afval de snelst groeiende stroom aan afval wereldwijd is?
  • het recycleproces van 1 mobieltje ongeveer 4 maanden duurt?

Bekijk meer informatie over meedoen en de bovenstaande weetjes op de website van de E-waste race.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.