Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DUO wordt uitvoerder personenregister

Marianne Velsink
Wanneer het personenregister er komt in de kinderopvang is nog niet bekend, wel dat DUO de uitvoerder van dit systeem wordt. Dit zegt minister Asscher in een Kamerbrief na het PwC-onderzoek naar de veiligheid van de kinderopvang.
1Personenregister.jpg
Begin 2017 wordt bekend wanneer het personenregister en in de kinderopvang gaat komen. - Foto: Fotolia

Minister Asscher van Sociale Zaken reageert uitgebreid op de aanbevelingen die de onderzoekers van PricewaterhouseCoopers (PwC)deden in hun onderzoek naar veiligheid in de kinderopvang. Omdat ook de continue screening een onderwerp is in dit onderzoek, doet minister Asscher meteen een mededeling over het personenregister kinderopvang.

DUO

Volgens de minister is er na uitgebreid onderzoek en, onder andere, een Gateway review een knoop doorgehakt. Namelijk dat DUO de beste kandidaat is om het systeem uit te voeren. Dit zou uit het onderzoek als ‘meest kansrijke scenario’ zijn gekomen. Begin januari wordt de beslissing definitief en de minister verwacht dan ook te kunnen zeggen wanneer het personenregister voor de kinderopvang er defintief komt.

Verbetering personenregister

Tot die tijd werkt de sector nog met continue screening. Dit houdt in dat van medewerkers in de kinderopvang, gastouders en hun volwassen huisgenoten wordt bijgehouden of er overtredingen worden gepleegd die het werken in de kinderopvang belemmeren. Is dit het geval, dan krijgt de werkgever een seintje van de gemeente. Het personenregister is een verbetering van de huidige continue screening. Alleen al omdat ook stagiaires, vrijwilligers en uitzendkrachten ook in dit systeem meedraaien.

Onderwijs

Over de continue screening zijn respondenten van het PwC-onderzoek enthousiast. Zij gaven wel aan het wenselijk te vinden als de continue screening wordt uitgebreid naar andere sectoren waar met kinderen wordt gewerkt, zoals het onderwijs. Minister Asscher zegt dat het niet aan hem is om dit te regelen, maar dat hij collega’s die hiervoor openstaan graag wil ondersteunen met de ervaringen van de kinderopvang.

De veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang is sinds de zedenzaak vijf jaar geleden verbeterd. Dit zeggen betrokkenen in een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Ondanks het positieve geluid, zijn er ook veel verbeterpunten. De onderzoekers formuleerden er maar liefst 78. Lees meer

Vierogenprincipe

Een andere maatregel die na de zedenzaak en de aanbevelingen van de commissie Gunning is ingevoerd in de kinderopvang, is het vierogenprincipe. Respndenten in het onderzoek gaven aan dat dit principe soms te veel als regel wordt ingezet in plaats van als “principe”. Gelukkig gaat er op dit punt wel iets veranderen, zegt minister Asscher in zijn brief.  In het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is te lezen dat het vierogenprincipe onderdeel wordt van het brede veiligheidsbeleid van kinderopvangorganisaties. Asscher verwacht dat hiermee meer recht wordt gedaan aan het principe. De minister kondigt verder aan dat twee jaar na de invoering van het vierogenprincipe “nieuwe stijl” een onderzoek komt naar hoe organisaties invulling geven aan deze maatregel en of dit daadwerkelijk leidt tot minder veiligheidsrisico’s voor kinderen.

Lees Asschers’ brief nav het PwC-onderzoek hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.