Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drempel om Meldcode kindermishandeling te gebruiken

Als je werkt met jonge kinderen, speel je een belangrijke rol in het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Toch wordt de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling onvoldoende gebruikt door professionals, ook in de kinderopvang.
AdobeStock

Dat blijkt uit onderzoek door Amsterdam UMC en Pro Facto, in opdracht van ZonMw, naar de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Wettelijk verplicht

Professionals zijn wettelijk verplicht om met de Meldcode te werken, om vroeg te signaleren en zo sneller en adequater hulp te bieden aan kinderen die te maken krijgen met huiselijk geweld en kindermishandeling. Met de Meldcode hebben professionals een concreet stappenplan met hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling.

Afwegingskader

De Meldcode werd in juli 2018 vernieuwd met een nieuw afwegingskader. Het afwegingskader moet professionals helpen om sneller in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.Melden bij Veilig Thuis bij vermoedens van acute en structurele onveiligheid is sindsdien verplicht. Een app met de meldcode helpt professionals ‘klik voor klik’ door de stappen van elke route uit het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’. De app is bij uitstek geschikt om in de praktijk, zo nodig op de groep, met telefoon of tablet in de hand te gebruiken.

Signalen herkennen

Toch blijkt dat dit instrument onvoldoende wordt gebruikt door professionals in de kinderopvang, het onderwijs en de (jeugd)gezondheidszorg. Het stappenplan biedt voldoende handvatten als er vermoedens van geweld bestaan, maar het herkennen van signalen, met name de minder zichtbare en moeilijker herkenbare signalen, blijkt voor professionals lastig.

Voorlichting aan professionals

Ook wordt het gesprek met betrokkene als een drempel ervaren om de Meldcode te gebruiken. Er ligt ten onrechte veel nadruk op het melden bij Veilig Thuis; professionals denken de meldcode en de mogelijke melding al te moeten benoemen in het eerste gesprek met betrokkene(n). Meer doelgroepgerichte voorlichting aan professionals en het duurzamer borgen van het gebruik binnen organisaties die werken met de meldcode is nodig, stelt ZonMw.

Onderzoek

Onderzoekers van Pro Facto en het Amsterdam UMC (locatie VUmc) hebben in opdracht van ZonMw onderzocht hoe de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (2013) en de Wet verwijsindex risicojongeren (2010) in de praktijk werken. De aanbevelingen van beide evaluaties zijn gericht aan de wetgever, het ministerie van VWS, beroepsgroepen, instellingen en het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

De evaluatierapporten zijn aangeboden aan de minister en aan de Tweede Kamer. Dinsdagavond 23 juni 2020 zijn de rapporten in het Algemeen Overleg Jeugd aan de agenda toegevoegd.

Bekijk een samenvatting van dit onderzoek op de website van ZonMw >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.