Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitaal platform voor oppas-opa’s en oma’s

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Kinderopvang Humanitas heeft de website ‘Oma’s Oppastas’ gelanceerd. Dit is een digitaal platform waar (oppassende) grootouders kennis kunnen opdoen en ervaringen delen.
Oma's oppastas
'Oma's Oppastas' is een digitaal platform waar grootouders kennis en ervaringen kunnen delen - Foto: Kinderopvang Humanitas

Uit onderzoek dat in 2013 onder 1000 grootouders werd gehouden, blijkt dat 72 procent van de opa’s en oma’s op de kleinkinderen past. Bijna de helft van de ondervraagden doet dit één à twee dagen per week. De voornaamste reden is, omdat beide ouders werken.

Opvoeding

Steeds vaker kiezen ouders voor een combinatie van kinderopvang én oppassen door opa en oma. Zij spelen dus een steeds grotere rol in de opvoeding van kinderen.

Zes op de tien opa’s en oma’s past zeer regelmatig op hun kleinkind van 0-4 jaar. Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink waarschuwt voor het duiventil effect. Lees meer>>

Oma’s oppastas

Hoewel grootouders ervaren zijn, hebben zij soms behoefte aan het uitwisselen van ervaringen met andere grootouders en ook aan inspiratie voor een afwisselende dag met de kleinkinderen. Kinderopvang Humanitas, een van de grootste spelers in de kinderopvang, wil pedagogische en praktische kennis delen via de website van Oma’s Oppastas (omasoppastas.nl).

Uitstapjes

Oma’s Oppastas biedt voorbeelden van leuke activiteiten, nieuws, een kalender voor uitstapjes en grappige en educatieve filmpjes. Maar ook informatie over nieuwe media, blogs van (oppassende) grootouders en opvoedkundig advies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.