Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tv-programma De Monitor onderzoekt gastouderopvang

Het journalistieke tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) doet al enkele maanden onderzoek naar gastouderbureaus en de gastouderopvang. Nadat een baby van vijf maanden tijdens de opvang derdegraads brandwonden oploopt, vraagt het programma opnieuw naar tips en ervaringen.
onderzoekgastouderopvangFotolia.jpg
Tv-programma De Monitor vraagt naar tips en ervaringen. - Foto: Fotolia

Het verhaal van baby Roos werd getipt na de oproep voor ervaringen met gastouderbureaus, die het programma begin mei deed. De moeder van Roos, Linda (niet hun echte namen), kan het verhaal na anderhalf jaar nu redelijk rustig vertellen.

Eerste kindje

Samen met haar man zoekt ze in 2015 opvang thuis bij een gastouder voor hun eerste kindje. Het gastouderbureau in kwestie stelt het paar voor aan een 24-jarige gastouder, de dochter van de eigenaresse van het bureau. Linda: ‘Ik had de inspectierapporten gelezen, die waren goed, maar verder wist ik weinig van de gastouderbranche.’

Hete radiator

Tijdens de vierde of vijfde dag dat Roos naar de gastouder gaat, gaat het mis. Linda wordt gebeld door het gastouderbureau: haar babydochter heeft in het campingbedje met haar hoofdje tegen de hete radiator aan gelegen en een flinke brandwond opgelopen.

Onveilig

Er gingen volgens Linda verschillende dingen fout: de onveilige slaapsituatie, omdat het bedje van Roos te dicht bij de hete kachel in de slaapkamer stond, de lege batterij in de mobiel van de gastouder, zodat de ambulance niet kon worden gebeld. Ook greep de gastouder niet in zoals geleerd wordt tijdens de EHBO-cursus: bij een derdegraadsverbranding moet 112 gebeld worden. De gastouder koelde de wond met een natte, koude doek. Iets dat sowieso afgeraden wordt: een brandwond moet gekoeld worden met lauw, stromend water.

Risico’s gastouderopvang

Roos gaat nu naar een kinderdagverblijf, terwijl de gastouder nog altijd kinderen opvangt. Ongelukken gebeuren, stelt De Monitor. Maar wie is er verantwoordelijk? Had het bij Roos anders moeten en kunnen lopen? Zijn er meer risico’s in de gastouderopvang dan bij een kinderdagverblijf? De Monitor is op zoek naar ervaringen. Reageren kan via een mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees hier het volledige artikel over baby Roos op de website van De Monitor.

Gastouderopvang is in de regel veilige opvang, maar brengt ook risico’s met zich mee omdat er minder zicht is op wat er zich allemaal afspeelt. GGD GHOR Nederland wil dat de kwaliteit en het toezicht op gastouderopvang verbeterd wordt. Lees meer

2 REACTIES

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ongelukken gebeuren helaas, zelfs soms waar je bij staat en niet alleen maar bij de gastouder. Ik ken een geval waarbij een kindje uit bed is gevallen omdat het hek niet goed dicht zat. Hier betrof het een kinderdagverblijf. Niemand doet dit soort dingen met opzet.
    Ook ik ben al 20 jaar professioneel gastouder en sta achter een regelmatige controle zoals jij het voorstelt. Gelukkig is dit bij mij het geval. Ik heb een goed contact met mijn gastouderbureaus en ze weten hoe ik werk.
    Laten we stoppen met het zwart maken van de gastouders en samen de handen ineen slaan voor een goede opvang van de kinderen waar daar gaat het toch om.

  2. Lees alle reacties
  3. Op zo'n verhaal zijn vele opmerkingen te plaatsen. Het is natuurlijk zo dat er veel mis is gegaan. Gebeurt dit dan weer specifiek alleen bij een gastouder? Nee ik weet van een ouder dat zijn kind ook de cv een keer beet had gepakt om bij te gaan staan en ook aan de handjes derdegraads verwondingen had.
    Ook weet ik van een kind bij een basisschool die met het koordje van de jas aan de glijbaan bleef hangen en het helaas niet overleefd heeft.
    Dingen gebeuren hoe ontzettend pijnlijk en triest ook.
    En altijd is het zeker niet de bedoeling geweest. Voor er nu weer een hetze richting gastouderopvang wordt ontwikkeld laten we eens naar elkaar kijken of we zelf zo feilloos zijn. Ik ben bijna 22 jaar professioneel gastouder. Ik volg uit mijzelf zeer regelmatig ehbo trainingen van het Oranje Kruis. Doe aan permanente educatie uit mijzelf op hoger niveau.
    Ik ben zelf ook voorstander van regelmatige controle. Echter niet dat onverwachte dan kan ik je betrappen niveau. Als je regelmatig een kundige controle krijgt en alles goed met elkaar doorneemt op een tijdstip dat de gastouder ook daar de tijd voor heeft, bouw je kennis op en wordt het een tweede natuur om goed te handelen. En als je dan ook regelmatig gaat kijken hoe de gastouder werkt, krijg je als bemiddelingsmedewerkster meer band met je gastouder. Doe je als bureau ook daadwerkelijk voor de vraagouder zichtbaar werk voor de kosten die een vraagouder moet betalen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.