Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De 3 vormen van ontslag

Stel dat de medewerker die wordt ontslagen, bekend is. Op welke manier wordt een medewerker vervolgens ontslagen? Drie vormen van ontslag zijn gangbaar. Quirina Henselijn van Hens & Prins advocaten, zette ze in Management Kinderopvang op een rij:
De 3 vormen van ontslag

1. Wederzijds goedvinden

Dit is verreweg de meest eenvoudige en snelle beëindiging. Hierin wordt in een vaststellingsovereenkomst afgesproken hoe de werknemer en de werkgever uit elkaar gaan, met wederzijds goedvinden. Het voordeel voor de werknemer is dat hij/zij de rechten op een WW-uitkering niet verspeelt, al moet hij/zij wel rekening houden met de door de werkgever bepaalde opzegtermijn. De werkgever zal rekening moeten houden met een beëindigingsvergoeding. Uiteraard ligt dat bedrag voor jonge, kort werkende medewerkers lager dan wanneer iemand veel werkervaring heeft.

2. Ontslag via UWV werkbedrijf

Wie op deze manier een ontslag regelt, moet rekening houden met een langdurige procedure waarbij een uitgebreid ontslagdossier moet worden aangeleverd. Het voordeel voor de werkgever is dat er geen beëindigingsvergoeding betaald hoeft te worden. De werknemer moet verweer voeren en die procedure duurt vaak al acht weken of langer. Vervolgens neemt de opzegging ook nog tijd. Dit moet per aangetekende post gebeuren. Het duurt soms drie tot vier maanden voordat de werknemer daadwerkelijk uit dienst is.

Noot: Deze procedure is niet mogelijk als er sprake is van ziekte, zwangerschap of bevallingsverlof van de werknemer (dit wordt het opzegverbod genoemd). Dan is beëindiging via de kantonrechter het enige alternatief. Het is aan te raden om eerst de volledige ontslagaanvraag te sturen naar het UWV, de bevestiging af te wachten en dan pas de werknemer in kennis te stellen van de ontslagprocedure. Een ziektemelding achteraf hoeft dan niet als opzegverbod te gelden.

3. Ontslag via de kantonrechter

Deze procedure is meestal sneller dan het ontslag via het UWV werkbedrijf, maar kost meer geld vanwege de begeleiding van een jurist of advocaat. Daarnaast loopt de ondernemer een risico dat de rechter vindt dat er sprake is van ‘slechte bedrijfsomstandigheden’. In dat geval heeft de ondernemer/werkgever weinig tot geen middelen meer. Voordelen van deze ontslagprocedure liggen vooral in de snelle afhandeling. De rechtbank probeert de mondelinge behandeling binnen vier weken na ontvangst te plannen en geeft meestal binnen twee weken een beschikking af binnen twee weken na de behandeling.

Zie ook www.werk.nl

Duizenden toppers zijn er het afgelopen jaar uit de kinderopvangbranche verdwenen. Eén van hen krijgt hier op Kinderopvangtotaal een gezicht: Martijn van den Brakel die moet vertrekken bij bso Boegbeeld. Ouders en kinderen zijn boos en komen in opstand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.