Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crisisfonds en noodopvang voor kwetsbare kinderen

Kinderen die thuis niet veilig zijn of daar niet aan leren toekomen, kunnen toch naar school of de noodopvang. Ook is er een crisisfonds opgericht, om kwetsbare kinderen te helpen met bijvoorbeeld schoolmaterialen.
Fotolia

Al deze initiatieven komen voort uit de noodmaatregel die op 15 maart inging om scholen en kinderopvang te sluiten, behalve voor ouders met vitale beroepen. De kinderen die vanwege een onrustige of onveilige thuissituatie niet 24 uur per dag thuis kunnen blijven, werden vergeten. Onder meer leraren, Jeugdzorg en Veilig Thuis trokken aan de bel, met als resultaat dat gemeenten een oproep kregen van minister Arie Slob (Onderwijs) om ook opvang te regelen voor deze kinderen. Slob geeft gemeenten de mogelijkheid om de kinderen overdag onder te brengen in bijvoorbeeld de bieb, een buurthuis of klaslokaal.

Gemeenten

In een aantal gemeenten kunnen kinderen inmiddels naar de opvang of naar school, blijkt uit een rondvraag door de Volkskrant onder de 25 grootste gemeenten van Nederland. In tien gemeenten (Zwolle, Dordrecht, Enschede, Tilburg, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Den Haag, Ede en Leeuwarden) kunnen kinderen overdag het huis uit. Vijftien van de 25 grootste gemeenten bereiden de opvang nu voor. Samen met onder andere Veilig Thuis wordt geïnventariseerd hoeveel kinderen geholpen moeten worden en op welke manier.

Extra druk

Met de dagelijks opvang zijn niet alle problemen opgelost. De gezinnen blijven waarschijnlijk onder extra druk staan zolang de crisis aanhoudt, en het kan daardoor ook buiten ‘schooltijd’ misgaan, erkent Slob. ‘Maar dan heb je die kinderen wel beter in beeld, want je ziet ze iedere dag. Anders zie je ze helemaal niet.’ Sommige kinderen zijn thuis wel veilig, maar verkommeren omdat hun ouders niet in staat zijn voor hen te zorgen of hen te helpen bij hun schoolwerk. Ook voor hen is de opvang een uitkomst, meent Slob. (ANP)

Crisisfonds

Om deze kinderen een duwtje in de rug te geven, hebben Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind de handen ineen geslagen en een speciaal crisisfonds opgezet. Het crisisfonds is er voor kinderen die uithuisgeplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s.

90.000 kinderen

‘In totaal gaat het in ons land om zo’n 90.000 kinderen die geen veilig thuis hebben. Hier zitten schrijnende gevallen bij, en juist voor die kinderen is het noodfonds bedoeld. De hulpverleners zullen een aanvraag indienen voor die kinderen die het het hardst nodig hebben’, zeggen de organisaties. ‘We willen deze kwetsbare kinderen iets bieden om deze periode van verplicht thuis zijn – aangezien we niet weten hoelang deze uiteindelijk gaat duren – wat aangenamer  te maken, en de stress te verlagen.’

Vouchers

Het crisisfonds biedt hiervoor vouchers die bijvoorbeeld besteed kunnen worden aan middelen om het schoolprogramma te volgen, maar ook aan spelletjes of andere materialen waarvan de hulpverlener inschat dat het het kind helpt in deze crisissituatie.

Reacties

De aanvragen en reacties stromen binnen, melden de initiatiefnemers. In enkele dagen hebben al ruim 1.800 kinderen door het fonds iets gekregen waar ze ook daadwerkelijk nu iets aan hebben. Enkele reacties:

  • Daphne van een gezinshuis met acht kinderen: ‘Heel erg bedankt voor dit grote cadeau! We hebben vooral veel knutsel- en tekenmaterialen en boeken aangeschaft. En een voetbaldoel want we hebben 5 voetballers. Ze komen deze tijd echt beter door.’
  • Jeugdzorgwerker: ‘Namens een thuiswonend meisje van 14 jaar met een kinderbeschermingsmaatregel ontzettend bedankt. Jullie hebben haar dag gemaakt! Zij heeft samen met begeleiding een gezelschapsspel uitgekozen, en daarnaast schoolspullen. Het spel zal haar gaan helpen te komen tot ontspanning en de schoolspullen zijn meer dan welkom om haar huiswerk vanuit thuis te kunnen maken.’
  • ‘De kinderen waren het er unaniem over eens dat het een duikelrek voor in de tuin moest worden! Eentje zei: ‘Als mijn hoofd vol zit kan ik heerlijk ondersteboven hangen en zo mijn hoofd weer leeg laten lopen… ‘

Alleen gecertificeerde (jeugd)hulpverleners en hulpverleners werkzaam in de opvang of AZC’s kunnen een aanvraag indienen. Zij kunnen het beste inschatten bij wie van deze kinderen de nood nu het hoogst is, en waar ze behoefte aan hebben.

Kijk voor meer informatie op de website van het crisisfonds: www.kwetsbaarthuis.nl

BK

Uit navraag blijkt dat de Brancheorganisatie Kinderopvang weet heeft van kinderdagverblijven die ook noodopvang bieden aan zorgkinderen. ‘En dat is in lijn met de coulance waartoe we als brancheorganisaties ook richting onze leden hebben opgeroepen’, zegt woordvoerder René Loman.

‘Wees coulant’

BK-directeur Emmeline Bijlsma schrijft in haar column: ‘Soms staan jullie voor lastige afwegingen, bijvoorbeeld de afweging wie wel of niet recht heeft op de noodopvang. Mijn oproep is: wees coulant. Signalen van ‘weiger-crèches’ passen niet in deze tijd. Uiteraard is de uitgebreide lijst met cruciale beroepen leidend, waarbij tenminste één van de ouders in zo’n vitale functie werkzaam moet zijn. Ook bijvoorbeeld schoonmakers, vakkenvullers, drogisterij-medewerkers vervullen cruciale functies. Overleg, redelijkheid (ook van ouders!) en begrip staan voorop, want noodopvang is niet opeisbaar. Let wel: beide ouders in een vitale functie – zoals het aanvankelijk leek – is geen harde eis. Denk mee met eenoudergezinnen, ouders in scheidingsituaties, gezinnen met een sociale indicatie, kinderen in onveilige situaties.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.