Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Controle na zedenzaak te streng’

'Controle na zedenzaak te streng'

Kinderdagverblijven worden sinds de zedenzaak van Robert M., december vorig jaar, onnodig streng gecontroleerd door de inspecteurs van de GGD. Dat zegt directeur Aad de Booij van Partou, één van de grote aanbieders in de kinderopvang in Amsterdam. Maar wethouder Lodewijk Asscher vindt dat er in de kinderopvangbranche in Amsterdam sprake is van een stuitend gebrek aan zelfkritiek.

Zelf beter presteren
Ook twitterde Asscher dat de sector zelf veel beter moet gaan presteren. De GGD heeft dit jaar al zeven kinderdagverblijven verboden om kinderen op te vangen – veel meer dan andere jaren. In 2010 waren dat er over het hele jaar vijf en in 2009 slechts één. Die toename komt volgens de GGD door het groeiende aantal meldingen, en de daaropvolgende tussentijdse inspecties. De dienst ontkent dat er strenger wordt opgetreden, maar merkt wel dat de samenleving alerter is op signalen. ‘Als de kinderdagverblijven denken dat er wat is veranderd sinds december 2010, dan hebben ze gelijk,’ zegt Martin Hommenga van de GGD. ‘De hele samenleving reageert anders op de kinderopvang. Iedereen is alerter.’

Krampachtig
Maar volgens De Booij verwijzen de controleurs van de GGD ook onmiddellijk naar de zedenzaak bij onderwerpen die niet direct met de veiligheid van kinderen te maken hebben. ‘Ze controleren de regels naar de letter, niet naar de geest. Het gevaar is dat de kinderdagverblijven alleen maar krampachtig bezig zijn met voldoen aan de richtlijnen – en daar is de veiligheid van de kinderen niet direct bij gebaat.’

Bronnen: Parool/ NU.nl
Foto: ANP/ Frank van Beek

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zelf ben ik niet bij genoemde inspecties aanwezig geweest, maar ik vind het moeilijk te geloven dat de GGD ‘onnodig streng’ controleert. Dit afgezien van het feit dat het mij een goede zaak lijkt dat de GGD (en ieder ander in onze maatschappij) heeft geleerd van het Robert M drama en daardoor ‘extra’ alert is.
    Zowiezo vind ik geklaag over de GGD altijd bedenkelijk – als je je zaakjes op orde hebt, heb je van de GGD niets te vrezen en ook niets te mopperen.
    En over De Booij – ‘het gevaar is dat kinderdagverblijven alleen maar krampachtig bezig zijn met volden aan de richtlijnen – en daar is de veiligheid van de kinderen niet direct bij gebaat’.
    Waarom voldoen die kinderdagverblijven uberhaupt niet aan de richtlijnen? En wat makkelijk om dan maar meteen te gaan schermen met ‘de veiligheid van de kinderen’.
    Heren – zorg gewoon dat je 100% aan de wettelijke eisen voldoet zoals van je verwacht wordt – niet voor de GGD, maar voor jezelf, je medewerkers, de kinderen en de ouders..

  3. Wij zijn onlangs weer geïnspecteerd door de GGD. De betreffende inspecteur kwam met een erg goede tip:
    Bespreek (als standaard en terugkerend overlegitem) het (wettelijk vastgestelde) protocol ‘preventie kindermishandeling door een medewerker’, in je teamoverleg. Dit zorgt voor een hoog bewustzijn en alerte houding naar elkaar wat betreft dit onderwerp.
    Persoonlijk vind ik dit een sterk preventiemiddel wat ervoor zorgt dat je als organisatie hierin kritisch naar jezelf kunt blijven kijken en verbeteringen kunt doorvoeren waar nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.