Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Concurrentievervalsing’ bij Estro

Kinderopvangorganisatie SWKGroep wil een onafhankelijk onderzoek naar het faillissement van Estro. De organisatie is het niet eens met hoe het faillissement is verlopen. SWKGroep deed een hoger bod dan Smallsteps en wilde meer locaties openhouden, maar is nooit in de onderhandelingen meegenomen.
'Concurrentievervalsing' bij Estro
Foto: ANP

Directeur Ad Doorneveld van de SWKGroep vindt het biedingsproces bij de overname van Estro niet-transparant. Dat zegt hij tegen het Financieele Dagblad (FD).  Andere partijen hadden volgens hem geen reële kans. Op Nu.nl spreekt hij zelfs van concurrentievervalsing. SWKGroep is het niet eens met hoe de doorstart van Estro is gegaan. ‘Estro heeft zich van een constructie bediend die niet door de beugel kan’, zegt de directeur. De organisatie verwijt curator Wouter Jongepier dat het zo heeft kunnen lopen. Hij heeft te veel blind vertrouwd op de informatie van Estro.

Buitenspel

SWKGroep is van mening dat hun organisatie door curator Wouter Jongepier buitenspel is gezet. Estro werd door H.I.G. Capital overgenomen voor zes miljoen euro. ‘Ik had een hoger bod in mijn hoofd, aangezien de onderneming 25 à 30 miljoen euro waard is’, zegt Doorneveld tegen het FD. Ook zegt hij dat hij meer locaties over wilde nemen dan H.I.G. Capital. Eerder liet SWKGroep aan Kinderopvangtotaal weten dat ze al in mei van dit jaar met Estro in gesprek gingen. ‘We hebben er niets op gehoord’, reageerde woordvoerder Ina de Jong. In juli werd Estro failliet verklaard.

H.I.G. Capital betaalde 6 miljoen euro voor de overname van 250 Estro-vestigingen. Een koopje, vindt Ad Doorneveld, want de marktwaarde ligt veel hoger. ‘Een bedrag dat iedere Nederlander met 6 miljoen euro op de plank zou willen betalen voor Estro.’ Lees meer >>

Onderzoek

SWKGroep eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar hoe het zo heeft kunnen lopen. Dat kan alleen als curator Jongepier terugtreedt. De curator is zijn onderzoek al gestart. Hij onderzoekt de oorzaken van het faillissement en de rechtmatigheid van de uitgekeerde bonussen aan de Estro-top. Ook onderzoekt hij hoe het mogelijk is dat hij tegen ‘juridische belemmeringen om andere partijen dan HIG te mogen benaderen’ stuitte tijdens het faillissement. Dat laatste zegt hij in zijn faillissementsverslag.

Reactie

De curator van Estro laat aan het FD weten verrast te zijn. Hij was niet op de hoogte van de interesse van SWKGroep. In een schriftelijke reactie zegt hij het advies te hebben gekregen dat ‘slechts twee concurrenten een omvang zouden hebben die hen in staat stelde de beoogde doorstart te kunnen uitvoeren’. Dit waren Humanitas en Partou. Wel geeft hij aan dat hij het bestuur van Estro heeft verzocht om ook andere concurrenten te benaderen. Jongepier belooft te onderzoeken waarom hij niets wist van de interesse van SWKGroep.

Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV ziet voldoende aanknopingspunten om een rechtszaak tegen Smallsteps aan te spannen.  De bond vindt dat het flitsfaillissement in werkelijkheid een goed voorbereide overname is en dat er dus eigenlijk sprake is van ‘overgang van onderneming’. Nu blijkt dat SWKGroep is genegeerd in de eventuele overname, kan dit ook een interessante aanvulling zijn in de zaak. Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Private equity en kinderopvang is toch echt geen gelukkige combinatie. Zijn de locaties die Brood en Spelen aan het overnemen is volgend jaar aan de buurt voor dit soort truuks? Brood & Spelen is o.a. eigendom van één van de eigenaren van Axivate Capital. En Axivate is weer eigenaar van Neckerman. Het bedrijf dat net als Estro middels een flitsfaillissement werd ‘gereorganiseerd’. Laten we hopen dat de medewerkers van al die overgenomen locaties een dergelijk lot bespaard blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.