Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Channah Zwiep – Bloemetjes en bijtjes

Wist je dat:

o het woord ‘piemel’ het vaakst gebruikt wordt voor het mannelijk geslachtsdeel?
o kleuters willen weten hoe de baby uit de buik komt?
o pasgeboren baby’s spontaan een erectie kunnen hebben?
o achtjarigen al genoeg van internet weten om naar porno te zoeken?
o peuters tegen hun beer ‘rijen’ en daarbij kunnen klaarkomen?
o er een hoop meisjes van 7 jaar zijn die niet weten hoe hun geslachtsdeel heet?
o kinderen het spannend vinden om elkaars penis of vagina te bekijken?
o Jongens in een rose prinsessenjurk niet vanzelfsprekend homo zijn?

Kinderen zijn op allerlei manieren bezig met seksualiteit ontdekken en verkennen. Zij zijn nieuwsgierig en stellen vragen, gaan alleen of samen experimenteren en zoeken daarbij naar grenzen. Kinderen leren zo omgaan met seksualiteit in de brede zin. Het is prettig als zij hierbij de juiste informatie meekrijgen en hierover bovendien een eigen mening kunnen ontwikkelen. Dat kan als opvoeders hen hierbij pedagogisch ondersteunen. Seksualiteit hoort immers bij het leven en gaat bovendien een leven lang mee!

“Seksualiteit hoort bij het leven en gaat bovendien een leven lang mee!”

Seksuele opvoeding in de kinderopvang is minder simpel dan het lijkt. Dat komt doordat iedereen op zijn eigen manier aan seksuele opvoeding doet. Misschien ben jij die opvoeder die uitgebreid voorlicht en elke aanleiding aangrijpt om kinderen het verhaal van de ‘bloemetjes en de bijtjes’ uit te leggen? Of ben jij het type professional dat hoopt dat de kinderen jou geen moeilijke vragen zullen stellen die jou doen blozen? Juist omdat mensen zo verschillend kunnen denken over seksualiteit is het belangrijk om hierbij stil te staan. Praat daarom eens samen met je collega’s over seksualiteit. Via overleg kun je als team je bezinnen op een gezamenlijke werkwijze en zo elkaar en natuurlijk de kinderen ondersteunen bij seksualiteit.

Dit is alweer mijn laatste weblog in deze serie. Wil je meer weten over seksuele opvoeding en hoe je dit thema op professionele wijze kunt vormgeven in de kinderopvang? Lees dan mijn nieuwe boek dat eind augustus verschijnt: Seksuele ontwikkeling. Methodiek voor pedagogische begeleiding in de kinderopvang en op de basisschool. (SWP, Amsterdam).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.